illusztráció, fotó: pixabay.com

Lévai Tamás az első magyar győztes

Lévai Tamás az első magyar győztes

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Tamás győzelemmel zárta selejtezőmérkőzését, így ő az első a magyar csapatból, aki meccset nyert az oslói birkózó-világbajnokságon.

A szombat óta zajló vb-n a négy magyar szabadfogású, továbbá Németh Zsanett is egy-egy vereséggel búcsúzott, így a csütörtökön rajtoló kötöttfogásúakon a sor, hogy javítsanak a mérlegen.

Az első győzelmet rögtön az első magyar érdekeltségű meccs meg is hozta, igaz, váratlanul komoly izgalmak végén.

A 22 éves, felnőtt világbajnoki újonc Lévai a 16 közé jutásért a horvát Antonio Kamenjasevic ellen lépett szőnyegre, s az első három perc a lehető legjobban alakult a számára. A szokásos másfél perces tapogatózás után a bírók az idén Európa-bajnoki bronzérmes horvátot látták passzívnak, így őt intették (1-0), a parterhelyzetből pedig a fiatal magyar nagyon szépen emelete ki és dobta a hátára négy pontért (5-0), ráadásul néhány másodpercig a tusgyőzelem sem tűnt elérhetetlennek, de a rivális végül ki tudott fordulni nehéz helyzetéből. Az eredmény több mint megnyugtatónak tűnt, a második menetben azonban Lévai ráijesztett Módos Péter szövetségi kapitányra és Takács Ferenc edzőre, ugyanis Kamenjasevic egy intés után (5-1) lentről kiválóan dolgozott és kétszer is pörgetett (5-5), mielőtt felállították volna a feleket a szőnyegről. A döntetlen ugyanakkor még mindig a magyar birkózónak kedvezett nagyobb értékű akciója miatt, már “csak” ki kellett védekeznie az utolsó másfél percet, ami sikerült is neki, így készülhet az indiai Sajan Sajan elleni nyolcaddöntőre.

A csütörtöki versenynapon még az Eb-harmadik Fritsch Róbert (72 kg), illetve az Eb- és vb-érmes Szabó László (82 kg) lép szőnyegre a norvég fővárosban.

Kapcsolódó cikkek