illusztráció, fotó: pixabay.com

Lévai Zoltán legyőzte Nemes Viktort

Lévai Zoltán legyőzte Nemes Viktort

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán szikrázóan kemény mérkőzésen legyőzte a 2017-es világbajnok szerbiai Nemes Viktort és bejutott a negyeddöntőbe pénteken a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.
Az Eb-ezüstérmes idősebb Lévai fivér tavaly májusi szívizomgyulladása után hosszú hónapokig nem sportolhatott, és azóta most lépett először szőnyegre világversenyen, mely előtt egy kis bizonytalanság volt benne azzal kapcsolatban, hogy miként fog menni neki a birkózás.

A nehézségek után a szerencse nem vette kegyeibe a BHSE birkózóját, ugyanis rögtön első meccsére a kategória egyik legjobbjával kellett összecsapnia. Rögtön az indulás után egymásnak ugrottak a felek és másodpercekig verekedtek, aminek az vetett véget, amikor Nemes feje a kakaskodásban eltalálta riválisa arcát. Ezek után megszelídült mindkét birkózó, s gyakorlatilag egy percig hozzá sem ért a másikhoz. A “passzivitási versenyt” Lévai nyerte, őt intették (0-1), így neki kellett lemennie parterbe, ahol kiválóan védekezve hatástalanította a vajdasági sportoló indításait.

A szünetig az állás nem változott, majd azt követően közel egy perc kemény csata után Nemesnek kellett a szőnyegre hasalnia (1-1).

Már az intés is Lévai vezetését jelentette, ő viszont nem elégedett meg ennyivel és egy gyönyörű pörgetéssel 3-1-re elhúzott. Több mint másfél perc volt még hátra, Nemes pedig ment előre, de Lévai a legnehezebb szituációkból is kimenekült, stabil maradt és második leküldésében is “tapadt a szőnyeghez”, így nagy diadalt aratva jutott a nyolc közé. A friss U23-as Európa-bajnok Vitek Dáriusz öt perccel Lévai meccse után már a negyeddöntőben volt érdekelt, mely előtt nem sok reménye lehetett, ugyanis a kategória legendás alakjával, a négyszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes török Riza Kayaalppal kellett megküzdenie.

A nehézsúlyú meccset Kayaalp esélyeshez méltón kezdte, állóharcban fejlefogásból eldobta riválisát (0-4), aki a folytatásban már lényegesen jobban helyt állt, sőt, a menet hajrájában szépen lelépett ellenfele válldobási kísérletéről és visszafogott, de nem tudta lecsavarni, és a mögékerülés sem sikerült.

A pihenőt követően a török már nem erőltette az akciókat, egyetlen levitelt mutatott be és végül 6-0-s sikerrel jutott az elődöntőbe. Vitek Dáriusz kiválóan harcolta végig a meccset, de nem volt esélye a sikerre, viszont a vigaszági folytatásban reménykedhet, amihez Kayaalp fináléba kerülésére van szüksége.

Kapcsolódó cikkek