illusztráció, fotó: pixabay.com

Fritsch és Váncza elődöntős

Fritsch és Váncza elődöntős

Két magyar lesz érdekelt a szombat délutáni elődöntőkben, miután a három negyeddöntős kötöttfogású közül Fritsch Róbert (72 kg) és Váncza István (67 kg) győzött, Lévai Tamás (82 kg) viszont kikapott a nyolcaddöntőben a BOK Csarnokban zajló budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

Elsőként a tavalyi Eb-harmadik Fritsch Róbert vívta a negyeddöntőjét a magyarok közül, s már előzetesen sem számíthatott könnyű meccsre, mivel a szerb Ali Feizollah Arsalan februárban technikai tussal legyőzte őt a bulgáriai nemzetközi versenyen. A szokásos álló harcban mindkét birkózó nagyon keményen dolgozott, igyekezett irányítani és Fritschet Módos Péter szövetségi kapitány is hajtotta előre, hogy a szerbet intsék először. Ennek ellenére a bírók Arsalant látták aktívabbnak, így a magyart intették (0-1), akit lentről azonnal megpörgetett riválisa (0-3), de Fritsch remekül visszafogott és riválisa fölé került (1-3).

A második menetben a BHSE 72 kilós sportolója óriási energiákat mozgósítva ment előre és alig fél perc után vissza is intették riválisát (2-3), akit Fritsch nagyszerűen összefogott és pörgetett (4-3), a teltházas csarnok pedig valósággal felrobbant.

Az öröm azonban csak másodpercekig tartott, mert a hazai birkózót már állásból ki tudta léptetni ellenfele (4-4). Fritsch ezek után addig hajtotta a látványosan elfáradó riválisát, amíg az utolsó percben kitolta őt (5-4). A B szőnyegen Váncza következett. A Ferencváros 22 éves tehetsége első két meccsén parádézott, villámgyőzelmekkel menetelt, arra azonban nem igazán lehetett számítani, hogy a tavaly olimpiai ötödik és vb-harmadik georgiai Ramaz Zoidze ellen hasonlóan folytatja.

Váncza azonban rácáfolt a papírformára és ha lehet még jobb teljesítménnyel diadalmaskodott a kontinensviadal eddigi talán leglátványosabb kötöttfogású meccsén.

A fiatal kötöttfogású a korábbiakhoz hasonlóan energikusan kezdett, félperc után már lecsavarta (2-0), majd kiemelte a szőnyegen túlra az ellenfelét (3-0). A georgiaiak vitatták az akciósorozatot, ám a videózás megerősítette az eredeti ítéletet, így 4-0-ról folytatódott a küzdelem. Sokat nem kellett várni az újabb izgalmakra, a második perc elején ugyanis a georgiai indított jól, de nem tudta átbillenteni Vánczát, aki kontrázott és mögé került, majd kiemelte riválisát, de az belefogott a dobásba. A bírók érthetetlen módon négy pontot ítéltek a georgiai birkózónak, s csupán egyet Vánczának, amit azonnal visszanézetett Módos Péter.

A hosszas tanakodás után a zsűriasztalnál két-két pontot adtak mindkét félnek, így 6-2-ről folytatódott a küzdelem.

A második menetben tovább parádézott Váncza, előbb egy vesztes szituációból bújt ki és vitte le riválisát, majd az ötödik percben újabb levitel után tusba szorította Zoidzét, majd óriásit üvöltve fogadta a szőnyegen a berohanó kapitányt.

“Tudtuk, hogy ügyes birkózó, de most kiderült, hogy ügyesebb vagyok”

– fogalmazott  Váncza, aki a taktika szerint a meccs elején nem akart kezdeményezni,

aztán mindig sikerült megkontráznia az ellenfél fogásait.

Közben már az A szőnyegen az U23-as világbajnok Lévai Tamás a 82 kg vb-címvédőjével, a 77 kiló olimpiai bronzérmesével, Rafiq Huseynovval küzdött. A meccsen az azeri villámgyorsan lecsavarta Lévait (0-2), aki a folytatásban öt és fél percen át küzdött, de nem tudta megrendíteni a kiválóan birkózó riválisát, így kikapott. A 16.45-kor kezdődő elődöntős programban Váncza és Fritsch lesz érdekelt, míg Lévai a vigaszágban bízhat.

Kapcsolódó cikkek