Szijjártó Péter (archív)

Szijjártó Péter: a kölcsönös tiszteletre kell alapozni a magyar-holland együttműködést

Szijjártó Péter: a kölcsönös tiszteletre kell alapozni a magyar-holland együttműködést

Magyarország és Hollandia máshonnan nézi a világot, de az eltérő megközelítési módok ellenére, ha a kölcsönös tisztelet talaján maradnak, sok mindent meg tudnak beszélni. Ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter holland kollégájával egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország megadja és elvárja a tiszteletet, és azt, hogy tiszteletben tartsák, az ország jövőjéről csak a magyarok dönthetnek. Közölte,

a magyar-holland kapcsolatok tekintetében a gazdasági és védelmi sikereket helyezik előtérbe, és a higgadt megbeszélések hozzájárulnak, hogy az együttműködés sokkal inkább a sikertörténetekről, semmint a vitákról szóljon.

Stef Blok holland külügyminiszter hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok erősek, Magyarország és Hollandia szövetségesek a NATO-ban, partnerek az EU-ban, továbbá szorosak a gazdasági kapcsolataik. Partnerekként a nézetkülönbségeket is meg tudják vitatni, megoszthatják aggodalmaikat – mondta. Hozzátette: rendben van, hogy nem mindenben értenek egyet, de tiszteletteljes és nyitott párbeszédre van szükség.

Kapcsolódó cikkek