Szijjártó Péter (archív)

Szijjártó Péter: a szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon

Szijjártó Péter: a szankciók nem hozzák el a békét a Nyugat-Balkánon

A külgazdasági és külügyminiszter kedden Mostarban beszélt erről, majd hozzátette, hogy szerinte ezért lenne fontos, hogy az európai politikusok jobban megértsék a térség helyzetét, ehhez azonban büntetőintézkedések helyett tárgyalniuk kellene az érintett vezetőkkel.
A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető először Dragan Coviccsal, a boszniai horvátok vezetőjével egyeztetett, aki szerinte rendkívül korrekten szólalt meg a magyarországi választásokkal kapcsolatban.

A találkozó után leszögezte:

“Magyarország abban érdekelt, hogy Bosznia-Hercegovinában béke, stabilitás és nyugalom legyen. Ehhez pedig arra is szükség van, hogy az államalkotó nemzetek megtalálják a számításaikat”.

Hozzátette, hogy a kormány támogatja a horvát nemzeti közösséget a nemzetközi szerződések biztosította jogaik teljes körű érvényesítésében, és ebben az európai platformokon is számíthatnak hazánkra. Szijjártó Péter ezt követően Milorad Dodikkal, a boszniai szerbek vezetőjével tárgyalt, és bejelentette, hogy mivel a térség békéjének és stabilitásának vannak gazdasági feltételei is, Magyarország jelentős gazdaságfejlesztési programot indít Bosznia-Hercegovinában, illetve a boszniai Szerb Köztársaságban, első körben harmincmillió euró értékben.

“A Nyugat-Balkánon nem lehet szankciókkal békét és nyugalmat teremteni, ezért arra kérem az európai politikusokat, hogy ne Dodik elnök úrról, hanem Dodik elnök úrral beszéljenek, és akkor sokkal jobban meg fogják érteni az itteni helyzetet”

– fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek