Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 23-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szijjártó Péter: kiváló a magyar-kanadai együttműködés

Szijjártó Péter: kiváló a magyar-kanadai együttműködés

A két ország segítette egymás állampolgárainak hazajutását, javult a kereskedelmi forgalom, és Magyarország támogatja Kanada tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Erről írt a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán kedden.

François-Philippe Champagne kanadai külügyminiszterrel történt telefonos egyeztetése kapcsán Szijjártó Péter közölte: az elmúlt hónapokban kiváló együttműködés jött létre a két ország között állampolgáraik hazajuttatása terén. Kanada 53 magyarnak segítette a hazautazását, Magyarország pedig 45 kanadai állampolgárnak.

“Egyetértettünk abban, hogy sem a világgazdaságban, sem a világpolitikában nem lesz semmi olyan, mint korábban volt. Le kell vonni a világjárvány tanulságait, köztük azt, hogy a stratégiai iparágakban muszáj elegendő kapacitással rendelkezni ahhoz, hogy ne váljunk védtelenné az ilyen nehéz helyzetekben”

– írta a magyar külügyminiszter, majd hozzátette, Kanada Magyarország szoros szövetségese a NATO-ban, ezért támogatni fogja Kanada pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsába.

“Szépen alakul” a két ország közti gazdasági együttműködés is.

“Kereskedelmi forgalmunk az év első két hónapjában 29 százalékkal nőtt és “örömtelien pozitívak” a Kanada és az Európai Unió közti szabadkereskedelmi megállapodás első tapasztalatai is”

– írta Facebook-posztjában a magyar külügyminiszter.

Kapcsolódó cikkek