Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 23-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szijjártó Péter: Európa biztonságáról nehéz lesz beszélni a Nyugat-Balkán integrálása nélkül

Szijjártó Péter: Európa biztonságáról nehéz lesz beszélni a Nyugat-Balkán integrálása nélkül

Jó lenne, ha Brüsszelben és Nyugat-Európa minden fővárosában megértenék, hogy európai biztonságról az elkövetkezendő időszakban nehéz lesz beszélni úgy, hogy közben nem integráljuk a Nyugat-Balkánt az Európai Unióba. Erről beszélt pénteken a közösségi oldalára feltöltött videójában külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető megfogalmazása szerint tegnap némi csalódottságot okoztak az Európai Tanács döntései több olyan országban, amelyek szeretnének előbb vagy utóbb az Európai Unió tagjává válni.

“Mi, akik itt élünk a Nyugat-Balkán szomszédságában, pontosan tudjuk, hogy milyen jelentősége van e térség stabilitásának, jó lenne, ha ezt Nyugat-Európában is megértenék”

– tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, péntek reggel telefonon egyeztetett Christian Schmidttel, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjével, akinek elmondta, hogy szintén telefonon beszélt Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával, aki arról számolt be, hogy Bosznia-Hercegovinában a széttöredezett belpolitikai életben egy olyan kérdés egészen biztosan van, amiben mindenki egyetért, ez pedig az európai perspektíva, az európai integráció fontossága. Ezért jó lett volna, jó lenne, ha az Európai Unió megadná ezt a segítséget a bosnyákoknak, hogy megerősítsük azt az egyetértést a széttöredezett boszniai belpolitikai életben, ami az európai integráció fontosságára vonatkozik – mondta Szijjártó Péter.

“A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy Georgia nem kapta meg a tagjelölti státuszt. Mi azt gondoljuk, hogy ez az ország végrehajtotta azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek feltétlenül fontosak a tagjelölti státusz szempontjából”

– mondta, majd hozzátette, az ország és a vezetése is elkötelezett, nem értjük, hogy miért kellett egy ilyen, az ambíciókat lelohasztó döntést hozni.
A repülőtérről jelentkező miniszter azt mondta: épp Tbiliszibe indul, hogy az európai integrációhoz adott támogatásunkat georgiai barátaink számára megerősítsük.

Kapcsolódó cikkek