Varga Mihály

“Jó az együttműködés az EBRD-vel”

Varga MihályVarga MihályJó iránynak tartja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) megemelte a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését, azonban a magyar kormányzat szerint a szervezet így is alábecsüli az ország lehetőségeit. Erről ír a Magyar Idők csütörtöki száma.

A tárcavezető a pénzintézet éves közgyűlésének helyszínén, Cipruson a lapnak elmondta, hogy a kormány elégedett az EBRD-vel való együttműködéssel, és további beruházásokra ösztönözte a hitelintézetet. A miniszter szerint jól működik például az a megállapodás, amelynek keretében 2015-ben a kormány a bankrendszer terheinek csökkentésére tett vállalásokat, továbbá az EBRD-vel egyetemben fejenként 15 százalékos tulajdonrészt vett az osztrák Erste Bank hazai leányvállalatában. Arra a felvetésre, hogy a 2018-as költségvetés jelentős mozgástere akár a tervezettnél nagyobb arányú bankadócsökkentést is lehetővé tenne, Varga Mihály azt mondta, ilyesmi nincs napirenden.

Az EBRD szakértői szerint jelentősen javultak az összgazdasági kilátások, idén és jövőre is 3 százalékos bővülést várnak a bruttó nemzeti termékben. Ez a tavaly novemberi 2,4 százalékhoz képest jelentős emelkedés, azonban így is jócskán elmarad a legtöbb elemző és a gazdasági kormányzat által várt 4 százalék körüli értéktől. Az eltérésről a lapnak Mateusz Szczurek, a magyar térség vezető szakértője elmondta, az EBRD másként ítéli meg a beruházások ütemének várható növekedését.

Varga Mihály szerint azonban az EBRD értékelésével szemben számos tényező afelé mutat, hogy a kitűzött növekedési cél eléréséhez szükséges évi 20 százalékos bővülés megvalósítható a beruházásokban. A miniszter szerint ez nagyban függ attól, hogy milyen arányban sikerül külföldi befektetőket Magyarországra vonzani. Ebben bizakodásra ad okot, hogy a felmérések szerint a gazdaság számára fontos cégek újból is szívesen beruháznának Magyarországon – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek