Nagy Márton: a növekedés a beruházásoktól lesz fenntartható

Nagy Márton: a növekedés a beruházásoktól lesz fenntartható

A beruházásoktól lesz fenntartható a növekedés, a beruházás volt és lesz a gazdasági növekedés legfontosabb mozgatórugója. Ezt mondta a miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián csütörtökön Budapesten.

A Portfolio tanácskozásán hozzátette, mindhárom fajtájával – a lakossági, a vállalati, és az állami beruházással – egyaránt foglalkozni kell, és egyszerre kell ösztönözni.

“Az állam katalizáló szerepe mindegyik típusú beruházásnál felértékelődik”

– jelentette ki a Mit tesz a gazdaságpolitika a koronavírus-válságban? címmel megtartott előadásában. Kifejtette, az elmúlt években a GDP-n belül a beruházás adta a növekedés nagyjából 70 százalékát, az importigényt kiszűrve pedig 50 százalékát.

A nemzetgazdasági beruházások kétharmadát a vállalati vagy más néven magánberuházások adták, miközben nőtt az állami beruházások aránya.

A lakossági beruházások aránya stabilan 15 százalék körüli tartományban marad. Ebből az következik, hogy a gazdasági növekedés helyreállításához-ösztönzéséhez a beruházásokkal kell foglalkozni szerinte, az állam szerepe megnőtt a beruházások élénkítésében.

“Az első lépés az élénkítésben az 5 százalékos lakásáfa visszaállítása az Otthonteremtési programon belül, ami azért fontos, mert Magyarországon az egyik legmagasabb a saját ingatlannal rendelkező háztartások részaránya az OECD-n belül”

– mondta, jelezte, anticiklikus lépés az újlakás-építések és az otthonteremtés támogatása.

“A lakáspiac beavatkozás nélkül Magyarországon mély recesszióba kerülhet a kiadott építési engedélykérelmek meredek (34 százalékos) első félévi csökkenése alapján”

– tette hozzá.

Az ország évi 40 000 lakás építésére lenne képes, ami a lakásállomány megújításához kellene, viszont 2022-re évi 20 000 lakás épülhet, ami szép teljesítmény lenne.

“Ezzel a lakásmegújítási rátát megőrizni sikerül”

– mondta.

Nagy Márton közölte, a beruházásokat négy fő csatornán, vissza nem térítendő támogatásokkal, adócsökkentésekkel, állami pénz- és garanciaintézeteken keresztül, és az uniós forrásokból támogatják, ezek négy különböző minisztériumhoz tartoznak.

Mind a négy program a vállalati beruházásokat élénkíti.

“A Magyarországra érkező uniós források összege évi nettó 7 milliárd euró felett alakul a 2021-től következő három évben. Ha akár egy, 300 milliárd forint értékű beruházás elmarad, az mintegy 0,7-0,8 százalékponttal csökkenti a GDP-t, visszaveti a növekedést”

– mutatott rá.

Ezért nevezte fontosnak az uniótól érkező források hatékony felhasználását a gazdaság újraindításához. Kitért arra, az állami beruházások részaránya Magyarországon a második legnagyobb az unión belül, Lengyelország után. Az állami beruházási projektek lassulása az első két negyedévben “lehúzta” a gazdasági teljesítményt, ezek felgyorsításához szemléletváltásra van szükség.

Hozzátette, 50-100 nemzetgazdaságilag fontos állami beruházási projekt kijelölése kulcsfontosságú a gyors megvalósításban.

Számos projektben már folyamatban van a közbeszerzési eljárás, ugyanakkor sok projekt még csak előkészítés alatt van. A projektszemlélet megerősítése felgyorsíthatja és hatékonyabbá teheti a kivitelezést Nagy Márton szerint.

Kapcsolódó cikkek