fotó: pixabay.com

14 millió eurós felajánlást tett a Magyar Nemzeti Bank

14 millió eurós felajánlást tett a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célzott befektetésen keresztül mintegy 14 millió euróval tervez hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához. A hírt Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be az IMF és Világbank közös, Marrákesben megrendezett éves közgyűlésén az MNB vasárnapi közleménye szerint.

Október 9-15. között a marokkói Marrákes városában rendezték az IMF és a Világbank közös, éves közgyűlését, amelynek ismét központi kérdései közé tartozott a globális szegénység csökkentése. Hozzátették, az IMF e célját elsősorban egy specifikus finanszírozási eszközéből, a Szegénységcsökkentő és Növekedést Támogató Alapjából (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT) finanszírozza, kedvezményes hitelt nyújtva az alacsony jövedelmű, magasabb adóssággal rendelkező fejlődő országok számára. Az alap forrásellátottságának biztosítása kiemelt eleme Kristalina Georgieva IMF vezérigazgató szolidaritásra építő programtervének.

Az elmúlt évek globális sokkjai különösen súlyosan érintették a világ fejlődő gazdaságait, ami nagyobb finanszírozási kapacitást tesz szükségessé az IMF részéről.

Az IMF vezérigazgatója több forrásgyűjtési kampányt is indított célzottan az erős, stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező országokhoz fordulva; a megkeresést hazánk is megkapta. Ezen felhívásnak eleget téve a Magyar Nemzeti Bank – mint Magyarország IMF-beli tagságával összefüggő valamennyi feladatot elsődlegesen ellátó intézmény – megvizsgálta a hozzájárulás lehetőségét jogi, likviditási, illetve hitelkockázati szempontból. Mindezek figyelembevételével arra a döntésre jutott, hogy egy, az IMF-nél elhelyezett specifikus befektetés hozamán keresztül 11 millió SDR értékű felajánlást tesz.

“Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban”

– hangsúlyozta az MNB.

Rámutattak, hogy a Nemzetközi Valutaalap a Világbankkal karöltve megkerülhetetlenül fontos szerepet játszik az alacsony jövedelmű országok megsegítésében, hiszen a Bretton Woods-i intézmények történelmi küldetése a szegénység felszámolása. Magyarország – mint korábbi programország – első alkalommal jelenik meg befektetőként – közölte az MNB, megjegyezve, hazánk és az IMF kapcsolatai az elmúlt években folyamatos fejlődésen mentek keresztül, amelynek egy újabb mérföldköve, hogy immáron a magyar hatóságok biztosíthatnak forrást az IMF céljaihoz.

Kapcsolódó cikkek