A Jobbik támogatást követel a jégkárosult gazdáknak

A Jobbik támogatást követel a jégkárosult gazdáknak

Jégveréssel pusztító vihar csapott le május 4-én délután Bács-Kiskun megyére. Kecelen borsószem nagyságú jégdarabok estek, amelyek óriási gondot okoztak a mezőgazdaságban. A térségbeli termelők többsége 50 százalékos kárral számol. Rajtuk segítene a jobboldali ellenzéki párt.

“A jelentős terméskiesés és a többlet védekezés költsége mellett probléma, hogy a megmaradt termésen meglátszódik a jégverés. Kiskőrösön olyan sűrűn esett a jég, hogy úgy tűnt, mintha havazna. Itt a termelők nagy részét mintegy 60%-os kár érte.

A Jobbik az országos jégkármérséklő rendszert évi 2 milliárd forintból működtető Agrárkamara magyarázkodása helyett azonnali segítséget követel az érintett gazdálkodók számára.

A térségben ráadásul a korábbi években sem működött megfelelően a közpénzből épített védelem, tavaly a Soltvadkert környéki gazdák jártak a legrosszabbul. A korábbi rossz tapasztalatok után, a mostani káresemény kapcsán nem lehet megkerülni a fideszes vezetésű Agrárkamara felelősségét. A Jobbik a bajba jutott termelők azonnali és teljes körű kártalanítása mellett vizsgálatot követel annak érdekében, hogy a jövőben ne érhesse ilyen mértékű kár a Bács-Kiskun megyei termelőket” – fogalmazott Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Magyar Zoltán, a Mezőgazdasági bizottság alelnöke.

Kapcsolódó cikkek