fotó: pixabay.com

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Az Európai Unió agrárkutatás állandó bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott stratégiai munkacsoportja kedden és szerdán tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt. Erről tájékoztatott csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

Juhász Anikó a minisztérium közleménye szerint hangsúlyozta, hogy ennek a szakmai csoportnak a tagjai a gazdálkodók szolgálatában konstruktívan, egymást segítve dolgoznak együtt. Megosztják egymással a legjobb gyakorlatokat, amelyek alapján a tagállamok könnyebben megtervezhetik a tudásmegosztási, digitalizációs és innovációs intézkedéseiket.

A Közös Agrárpolitikában 2023-tól bevezetendő AKIS rendszer keretében lehetőség lesz olyan élő laboratóriumok támogatására, amelyek képesek lesznek az európai kutatási hálózatokhoz kapcsolódni.

Ehhez kapcsolódóan az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) által bemutatott jó gyakorlat az agroökológiai kutatási infrastruktúrákat hozza közelebb a gazdálkodói gyakorlathoz, hiszen a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik. A két nap alatt több Horizont 2020-as projekteket bemutató előadás is elhangzott, amelyek az élelmiszer-rendszerek AKIS kapcsolódásait mutatta be, és felölelte a Közös Agrárpolitika Stratégiai tervezésének folyamatához illeszkedő lépéseket az innováció, digitalizáció, az oktatás és a szaktanácsadás területén.

A résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy megosszák egymással a következő támogatási időszak tervezési tapasztalatait, egymásnak tanácsot és segítséget nyújtva, közös gondolkodással építsék és tökéletesítsék lépésről lépésre saját AKIS rendszereiket.

Kapcsolódó cikkek