gazda a mezőn (illusztráció), fotó: pixabay.com

Ösztönöznék az osztatlan közös földtulajdon felszámolását

Ösztönöznék az osztatlan közös földtulajdon felszámolását

A most meghirdetett földvásárlási program fő célja az osztatlan közös földtulajdonok számának csökkentése. Erről beszélt Nagy János, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

A helyettes államtitkár közölte, a márciusban induló programban összesen 13 ezer darab, három hektár alatti ingatlan állami tulajdonrészét hirdetik meg eladásra, főként olyanokat, amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak.

Az ingatlanok átlagos mérete 0,8 hektár. A jövő héten 6540 darab, mintegy 5 000 hektárnyi ingatlant hirdetnek meg.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az osztatlan közös tulajdon megszűntetése régi adósság, ami ma Magyarországon 2,4 millió hektár termőföldet érint. Miközben mintegy 100 ezer regisztrált földműves van az országban, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkezők száma 3-3,5 millió.

“Az ilyen állami földvagyon értékesítésén túl más  intézkedéseken is dolgoznak az Agrárminisztériumban, amelyek segíthetik elsősorban a földet művelőknek, hogy egyszemélyes tulajdonosaivá válhassanak a földeknek”

– mondta a helyettes államtitkár.

Ezek között említette olyan, akár már az idén megszülető jogszabályok megalkotását, amelyek lehetővé teszik az akár az 1800-as évekből származó földhivatali bejegyzések alapján jegyzett, de fel nem lelhető tulajdonosok törlését, illetve egyfajta kötelező megváltás intézményét, amelyben a közös tulajdon felszámolása pénzbeli megváltással történne.

Kapcsolódó cikkek