gazda a mezőn (illusztráció), fotó: pixabay.com

Még mindig kérhető támogatás tanyafejlesztésre

Meghosszabbította az Agrárminisztérium a tanyafejlesztési pályázatot 2023 júniusáig a vidékfejlesztési program keretében. Ezt közölte a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Zsanán.

Feldman Zsolt a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete fennállásának 25. évfordulóját ünneplő szakmai konferencián elmondta: továbbra is elérhetővé teszik minden tanyán élő ember számára akár az energetikai, akár a többi elemi infrastrukturális fejlesztést szolgáló lehetőséget, ami a gyakorlatban akár 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet. A 2023-ban induló új agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszer tervezésekor a vidéki kistelepülések és tanyás térségek infrastruktúrafejlesztésére, energetikai, turisztikai vagy fejlesztési együttműködéseire 100 milliárdos nagyságrendű forrást állítottak be, ezzel biztosítva, hogy az életszínvonal-emelést, a háttérfejlesztést a következő időszakban is lehessen végezni – hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte, Magyarországon a tanyás térségek hatalmas területet ölelnek fel, főként az Alföldön, ahol nagyon sok egyedülálló, magányos idős ember él, akik számára a szolgáltatások, a gyógyszer- vagy élelmiszerbeszerzések nagyon gyakran csak a falugondnokok közreműködésével érhetők el.

Feldman Zsolt elmondta, a kormány számára kiemelten fontos, hogy több száz településen a falugondnokok elkötelezett, odaadó munkával segítséget, törődést és nagyon gyakran társaságot is jelentenek az idős embereknek.

“A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének szervező munkája pedig azért fontos, mert keretet ad, szakmai támogatást nyújt a gondnokságot vállaló embereknek, és ezáltal lényegében hozzájárulnak egy élhetőbb magyar vidék megteremtéséhez”

– fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett, az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottak a tanyás térségek fejlesztésére. Nemzeti költségvetésből eddig kilenc alkalommal hirdették meg a tanyafejlesztési programot, amelynek révén több mint 13 milliárd forint értékben tudtak 3400 tanya megújításához hozzájárulni. A nemzeti költségvetésen túl, uniós forrásokból pedig mintegy 8 milliárd forintot fordítottak a víz- és a szennyvízhálózat, az áramellátás vagy éppen az energetikai rendszerek korszerűsítésére, ami élhetőbb tanyákat, jobb életszínvonalat jelent az ott élők számára.

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője felidézte, szervezetüket 1997. október 31-én 16 tanya- és falugondnok alakította meg Kelebián.

A ma már öt megyét átfogó szervezet működési területén – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében – 210 településen 309 falu- és tanyaszolgálat működik. Az ügyvezető szerint a falugondnokság hozzájárul a közösség, a helyi társadalom alakításához, fejlesztéséhez, a civil szféra erősítéséhez, illetve az életminőség javításához. Az egyesület 25 éve ezt a munkát generálja, gondozza és segíti. Csörszné Zelenák Katalin kiemelte: a falu- és tanyagondnoki szolgálat fenntarthatóságához és bővítéséhez az eszközbeszerzés mellett fontos a munka anyagi és erkölcsi elismerésének növelése, a falugondokok képzési és továbbképzési rendszerének újragondolása, valamint a falugondnoki civil szervezetek működésének biztosítása is.

Kapcsolódó cikkek