Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István: azonnal vonják vissza a védettségi igazolás módosítását

Ujhelyi István: azonnal vonják vissza a védettségi igazolás módosítását

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet módosításának azonnali visszavonását követelte az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a szombati Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet-módosítás, miszerint a koronavírus elleni védettségi igazolványban nem tüntetik fel, kit melyik vakcinával oltanak be.

Problémaként beszélt arról, hogy a módosítás szerint a központi nyilvántartásban sem fog szerepelni ez az adat.

“Ez pedig fontos információ a mellékhatások, illetve későbbi betegségek szempontjából”

– jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy az európai országok nagy része – még a baráti Lengyelország is – és az EU vezetői is azon az állásponton vannak, csak olyan oltásokat fogadnak majd el az egységes uniós oltási igazolvány rendszerében, amely megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a magyar munkavállalókra – köztük az ingázókra, vagy fuvarozókra – továbbra is vonatkozni fognak az utazási korlátozások.

Azok is tiltólistára kerülhetnek, akik nyugati oltóanyagot kaptak ugyan, de ezt a megfelelő magyar igazolás hiányában nem tudják bizonyítani.

Ujhelyi István szerint “egyetlen megoldás van az Orbánék által felállított csapdára”, ha a kormány sürgősen egyeztet az orosz, illetve kínai vakcinagyártókkal, és arra kéri őket, hogy mielőbb adják be engedélykérelmüket az uniós hatósághoz. Hozzátette, ha a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyaga is megkapja az európai engedélyt, akkor mindenki megnyugodhat.

Kapcsolódó cikkek