Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István: fordítson többet az unió az európai közegészségügy megerősítésére

Ujhelyi István: fordítson többet az unió az európai közegészségügy megerősítésére

Levélben fordult Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökéhez, hogy nagyságrendekkel többet fordítson a közös európai uniós költségvetés az európai közegészségügy megerősítésére a következő hétéves ciklusban.

A képviselő vasárnapi online sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg az unió kifejezetten közegészségügyi feladatokra 450 millió eurót, azaz 1550 milliárd forintot költ, a koronavírus-járvány előtt pedig a következő hét évre 413 millió eurót irányoztak elő a bizottság tisztségviselői. Ujhelyi István szerint “ez semmi”, és a szocialista politikus elképzelhetetlennek tartja, hogy az EU hét évre ennyiből oldja meg azt, hogy Európa ne kerüljön még egyszer a mostanihoz hasonló járványhelyzetbe.

“Ha több forrás állna rendelkezésre, sokkal hatékonyabb lehetne az EU-ban a közegészségügy javítása, a járványok megelőzése és a kutatás-fejlesztés is”

– hangsúlyozta, hozzátéve, a kezdeményezéshez több tucatnyian csatlakoztak, néppárti, zöld és liberális frakciókból is.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közszolgálati rádióban “ismét hazudott” arról, hogy Magyarország nem kapott segítséget az EU-tól a járvány elleni védekezéshez. A szocialista képviselő – mint mondta – tizenkét olyan uniós eszközt, legalább 1000 milliárd forint uniós forrást talált, amely a magyar kormány rendelkezésére áll, hogy például megerősítse az egészségügyet, és kezelje a járvány gazdasági következményeit.

“Az átcsoportosításokkal lehetőség lenne pótolni a kieső munkabéreket, hosszabb, akár kilenc hónapig tartó munkanélküli-segélyt adni, emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és újraindítani a gazdaságot”

– vélekedett.

Kiemelte, hogy az átcsoportosítható források mellett az EU 100 milliárd eurós keretet indított munkahelyvédelmi programok finanszírozására, 2,7 milliárd eurót biztosít orvostechnikai eszközök, védőfelszerelések, gyógyászati eszközök beszerzésére, valamint 380 millió eurót ad például stratégiai eszközkészlet felhalmozására.

“A kormány ráadásul a forint gyengülésével 600-700 milliárd forinttal több uniós forrással számolhat”

– tette hozzá Ujhelyi István.

A képviselő a magyar egészségügy állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy 2010 óta hétezer orvos távozott a magyar egészségügyi rendszerből, és 25 ezer ápoló hiányzik onnan.

Kapcsolódó cikkek