Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István: adómentessé kell tenni a minimálbért

Ujhelyi István: adómentessé kell tenni a minimálbért

Az európai minimálbér keretprogramjáról szóló uniós tárgyalásokról számolt be szerdán az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, aki szerint nem elég, ha uniós irányelv születik erről, Magyarországon adómentessé kell tenni a minimálbért.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly októberben ismertette javaslatát, amely javítaná az EU-ban a legkisebb bért keresők helyzetét. Hozzátette, a javaslat kapcsán “gőzerővel” folyik a munka az EP illetékes szakbizottságában és a következő hetekben az EP is kialakíthatja álláspontját.

Közölte azt is, az unió soros elnöke, Portugália célja, hogy júniusig letegye az Európai Tanács asztalára a szociális Európával kapcsolatos kérdéseket, például az európai egészségügyi unió, vagy európai minimálbér ügyét.

Ujhelyi István szerint nem elég, hogy ha a megszületik az uniós keretprogram a minimálbérről, Magyarországon is olyan kormányzat kell, amely figyel a minimálbéresekre.
Megismételte pártja javaslatát a minimálbér személyijövedelemadó-mentességére. Hozzátette: az adójóváírás, sávos rendszerben több százezer embernek segítene a mediánbér összegéig.

Közölte, a dolgozói szegénység ugyanolyan veszélyes, mint a munkanélküliség, és ezt az Orbán-kormány nem hajlandó észrevenni.

Kapcsolódó cikkek