Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István szerint ő segített a kormánynak

Ujhelyi István szerint ő segített a kormánynak

A magyar kormány 147 millió euróra, vagyis mintegy 55 milliárd forintra pályázott az uniós SURE-program második körében. Ezt közölte az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi István szerdai, online sajtótájékoztatóján elmondta, a program azoknak nyújt bértámogatást, akiknek a koronavírus-járvány alatt bevételei estek ki vagy megszűnt a munkahelyük.

A politikus hangsúlyozta, hogy a SURE-program mintegy 100 milliárd eurónyi forrásból nyújt nagyon kedvező, “szinte ingyen” hitelt az uniós államoknak.

Hozzátette, azért neki kell beszámolnia a programról, mert a kormány semmiről nem szeret tájékoztatást adni, ami európai eszközökön keresztül támogatja a magyar polgárok problémáinak megoldását és élethelyzetének segítését. Emlékeztetett, hogy Magyarország 2020 őszén pályázott először a programra, akkor 504 millió eurót kapott.

Az EP-képviselő kijelentette, a kabinet akkor hibásan “logikázott”, mert a környező országok mindegyike egy, két, három vagy négy milliárd eurót igényelt.

“A magyarországi 504 millió euró nagyságrendileg annyi pénz, mint amennyit az ötszázezeres lélekszámú Málta kapott”

– hívta fel a figyelmet.

“A kabinet például ebből a forrásból fizette az egészségügyi dolgozók egyszeri extra-jutalmát, illetve ebből finanszírozta hónapokon keresztül a katások adóelengedését”

– emelte ki az EP-képviselő. A politikus azt mondta, hogy a Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztossal folytatott tárgyalásából és levélváltásából kiderült, a 100 milliárd euróból bennmaradt forrásokra azok az országok pályázhatnak második körben, akik az elsőben kevesebbet kaptak.

Újhelyi István így fogalmazott:

“kilobbiztam azt, hogy Magyarország benyújthassa az új kérelmét”,

majd hozzátette, tavasszal már jelezte a kormánynak, hogy akár egymilliárd eurót is igényelhet.

Kapcsolódó cikkek