Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István: korszakváltás kell a magyar egészségügyben

Ujhelyi István: korszakváltás kell a magyar egészségügyben

Az MSZP szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerben olyan világos korszakváltásra van szükség, amelyet az európai egészségügyi unió "forradalmi programja" valósíthat meg. Ezt mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István közölte, a koronavírus miatt elhunyt több mint huszonhatezer magyar állampolgár halála szoros összefüggésben van az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotával, ez pedig egyértelműen az elmúlt évek kormányzati nemtörődömségének, az egészségügyet a fontossági lista végére soroló politikai működésnek róható fel.

Kiemelte, hogy miközben a “Fidesz-kormány propagandája folyamatos győzelmi jelentéseket ad az egészségügy állapotáról”, addig az “elmúlt tizenegy év kormányzati dúlásának épp a magyar egészségügy, az abban dolgozó szakemberek és az ellátásra szoruló magyar polgárok a kárvallottjai”.

“Az MSZP ezzel szemben úgy gondolja, hogy az egészséghez való hozzáférés alapvető emberi jog, ezért programjában kiemelten kezeli az egészségügyi ellátás fejlesztését”

– mondta Ujhelyi István.

Példaként említette, hogy a szocialista párt javasolja a műtéti várólisták csökkentését, a szociális gyógyszertámogatás bevezetését, a mentőszolgálat kiemelt finanszírozását, az egynapos ellátások fejlesztését és a gyógyítás valós költségeit elismerő finanszírozási rendszer felállítását. Ujhelyi István aláhúzta továbbá, hogy speciális kedvezményeket biztosító életpályamodell bevezetését is javasolják az elvándorolt egészségügyi szakemberek visszacsábítására, a rendszer állami finanszírozásának minimumát pedig a GDP hét százalékában állapítanák meg.

Az ellenzéki EP-képviselő emellett emlékeztetett, az európai egészségügyi unió egyik fő kezdeményezőjeként feltétel nélkül támogatja ennek a koncepciónak a megvalósítását.

Kapcsolódó cikkek