Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István: az uniós csúcson rendezzék a keleti vakcinával oltottak helyzetét

Ujhelyi István: az uniós csúcson rendezzék a keleti vakcinával oltottak helyzetét

Az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy rendezze a csütörtökön kezdődő uniós csúcson a keleti vakcinával beoltott mintegy kétmillió magyar utazási korlátozásának kérdését.

A szocialista politikus a Facebook-oldalán közvetített szerdai sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy a magyar kormányfő addig ne álljon fel az asztaltól az uniós állam- és kormányfők találkozóján, amíg nem születik megoldás az érintett magyarok helyzetére, akik “a sajátos és mutyigyanús” keletivakcina-beszerzés miatt az EU másodrendű állampolgárává váltak.

Emlékeztetett arra, hogy a keleti vakcinával oltottak nem kaphatnak uniós Covid-igazolványt, így nem utazhatnak szabadon az unióban.

Szerinte a magyar kormány eddig semmit nem tett az ügy érdekében, mindössze hét tagállammal tudott megállapodni arról, hogy elfogadják a keleti vakcinával oltottak oltási igazolását.
Orbán Viktor ne csak akkor vétózzon vagy kardoskodjon, amikor saját politikai mozgásteréről van szó; ilyenkor meglehetősen bátor a magyar miniszterelnök, hiszen Moszkva tapsol neki – értékelt Ujhelyi István.

Az EP-képviselő azt is szóvá tette, hogy a magyar kormány a helyzet rendezése érdekében nem tett lépéseket az Egészségbiztonsági Bizottságban (Health Security Committee).

Szerinte a megoldás az lenne, ha a magyar kormány megállapodna a többi uniós tagállammal a keleti vakcinák elfogadásáról, vagy ha a két keleti vakcina után beadott harmadik, európai engedélyezésű oltást már teljes körű védettségnek ismernék el az EU-ban.

Kapcsolódó cikkek