Ujhelyi István, fotó: mszp.hu (archív)

Ujhelyi István: a harmadik oltás megoldás lehet az utazási korlátozásokra is

Ujhelyi István: a harmadik oltás megoldás lehet az utazási korlátozásokra is

Az Európai Bizottsághoz fordul a szocialista Ujhelyi István annak érdekében, hogy azok a keleti vakcinával oltott magyar állampolgárok, akik harmadik oltásnak egy európai engedéllyel rendelkező koronavírus elleni vakcinát kapnak, automatikusan hozzájuthassanak az unió egységes, digitális Covid-igazolványához.

Az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebook-oldalán közvetített keddi online sajtótájékoztatón közölte, azt követeli a magyar kormánytól is, hogy “kezdjen el intézkedni” az unióban, hogy az érintett magyarok is bekerülhessenek az egységes európai Covid-igazolvány rendszerébe. Emlékeztetett arra, jelenleg akiket a kínai Sinopharm- vagy az orosz Szputnyik vakcinával oltottak be, azoknak nem mindenhol fogadják el automatikusan az oltási igazolásait, így csak jelentős nehézségek, illetve költségek árán tudnak külföldre utazni tanulás, munkavállalás vagy épp kikapcsolódás céljából.

Hozzátette, január óta rendszeresen figyelmeztette a kormányt arra, hogy az európai uniós Covid-igazolványhoz nem fogják elfogadni azokat a vakcinákat, amelyeket nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett.

Elmondta, a magyar kormány mégsem gyakorolt nyomást az érintett orosz és kínai gyártóra annak érdekében, hogy mielőbb beadja engedélykérelmét és a vonatkozó, teljes dokumentációt az EMA-nak.

“Ennek ellenére az oltási kampányban Magyarországon túlzottan is a keleti vakcinákat nyomta a kormányzat”

– fogalmazott, ezt azzal magyarázva, hogy mindez egy speciális kormányzati kör érdeke volt, rengetegen nyerészkedtek az át nem gondolt magyar oltási akción, majd kitért arra, hogy sok százezer magyar, az idősebb korosztály jó része úgy kapott Sinopharm-oltást, hogy a gyártó jelezte, a 60 év felett “nem nagyon” próbálták ki a vakcinát, ezért sok idős magyar az oltóanyag hatástalansága miatt védtelenül várja a koronavírus negyedik hullámát.

Ujhelyi István közölte, helyesli, hogy a kormány, engedve a nyomásnak, lehetővé tesz a harmadik oltás felvételét. Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy azok, akik eddig keleti oltás kaptak, most az EMA engedélyével is rendelkező vakcinával oltassák be magukat – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek