Brenner Koloman: az oktatás kiemelt nemzetpolitikai ágazat

Brenner Koloman: az oktatás kiemelt nemzetpolitikai ágazat

Kiemelt nemzetpolitikai ágazatként tekint a Jobbik az oktatásra, ezért tartja szükségesnek, hogy erre a területre fordítsák a nemzeti össztermék 6 százalékát, de lehetőség szerint inkább 8 százalékát. Ezt mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus közölte:

“napvilágot látott a hír, miszerint bevezetik esetleg a 0. évfolyamot az általános iskola előtt”, elsősorban azoknak a

gyerekeknek, akik még nem iskolaérettek. Kiemelte, a Jobbik oktatási programjában is hangsúlyosan szerepel az óvoda és az általános iskola közötti átmeneti időszak megfelelő kezelése, ezért úgy vélik, hogy a 0. évfolyam bevezetésének terve mögött valós probléma áll.

Ugyanakkor megjegyezte, erről szakpolitikai vitát kellene folytatni ahhoz, hogy kiderüljön, valóban szükség van-e ilyen jellegű lépésre.

Hozzátette, nagyon sok a nyitott kérdés az ügyben. Kérdésként tette fel, hogy ki foglalkozna a gyerekekkel (óvónő, tanító, esetleg gyógypedagógus) ezen az évfolyamon,  az óvodai vagy az iskolai neveléshez tartozna, és biztosítva lenne-e a kiscsoportos foglalkozás anyagi és a szakmai háttere.

Brenner Koloman közölte, fontos a fokozatos átmenet az óvoda és az általános iskola között, ebben a 0. évfolyamnak lehetne szerepe, de csak akkor, ha valóban az iskolai oktatásra való ráhangolódást szolgálja.

“Ennek megvalósításához azonban nem a nemzeti alaptanterv (Nat) iránymutatására, hanem egy részletes szakmai és módszertani háttér kidolgozására van szükség”

– mondta.

Kitért arra is, hogy tíz hónappal az új Nat bevezetése előtt még mindig nem tudni semmilyen részletet annak tartalmáról. A Jobbik szerint mindez azt mutatja, hogy a Fidesz teljesen tanácstalan az oktatás ügyében, “csak ötletelés és kapkodás folyik”.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány felismert néhány égető problémát, például a nyelvoktatás katasztrofális helyzetét.

Brenner Kolomant a sajtótájékoztató végén a Mi Hazánk Mozgalom által délutánra tervezett, Horthy Miklósnak emléket állító fáklyás felvonulásról kérdezték, válaszul a politikus úgy fogalmazott: “a Fidesz által támogatott pártok felvonulását nem kommentálom”.

Kapcsolódó cikkek