Brenner Koloman: bevezetés helyett dolgozzák át az új Nat-ot

Brenner Koloman: bevezetés helyett dolgozzák át az új Nat-ot

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szeptemberre tervezett bevezetésének elhalasztására, az anyag átfogó, az érintettekkel egyeztetett átdolgozására szólította fel a kormányzatot szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a párt oktatási és kulturális kabinetének vezetője.
Az ellenzéki politikus felháborítónak nevezte az emberi erőforrások miniszterének azon kijelentését, hogy az új Nat ellen elenyésző és politikai-ideológiai hátterű a tiltakozás.

Azt is felvetette, az alaptanterv körül ideológiai “gumicsontvita” zajlik a magyar irodalom egyes szereplőiről, holott “Wass Albert és Harry Potter szembeállítása nem oldja meg azt a problémát, hogy a 15 éves korosztály egynegyede funkcionális analfabéta”.

Brenner Koloman szerint a vitának arról kellene szólnia, hogyan kaphatja meg mindenki a 21. században boldoguláshoz szükséges készségeket és tudásokat, beépítve a digitalizáció eredményeit az oktatásba, a mainál sokkal erőteljesebb nyelvi képzést kínálva, a hétköznapi ismeretek tanmenetbe építésével.

A jobbikos politikus azt szorgalmazta, hogy a jelenlegi 80-ról csökkentsék 70 százalékra a tananyagban a központilag meghatározott elemek arányát, a szabadon választott részekben pedig hangsúlyosan jelenjenek meg az adott térség, város hagyományai.

Azt is javasolta, hogy – a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatával egybehangzóan – emeljék negyven százalékkal a pedagógusok fizetését, így pótolva a korábbi bérfejlesztések elmaradását.

Amikor a pártból távozását kedden a közösségi oldalán bejelentő Szávay István távozásáról kérdezték, Brenner Koloman azt közölte: a Jobbik elfogadja egykori országgyűlési képviselője döntését. Hozzátette, “nemzeti néppártunk folyamatosan erősödik”.

“A megújult vezetéssel a Jobbik egyre közelebb van ahhoz a célhoz, hogy a 2022-es kormányváltás meghatározó ereje legyen”

– értékelt Brenner Koloman.

Kapcsolódó cikkek