Átadták a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodát

Átadták a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodát

A több mint hétmilliárd forintból megvalósított létesítmény, amely kedden nyitja meg kapuit, három medencével, több mint kétezer négyzetméternyi vízfelülettel szolgálja majd a lakosság és a gyereksport igényeit.

Az átadóünnepségen Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester azt mondta, több évtizedes igény, sok éves tervezés és egy másfél éven át tartó, rengeteg kihívással járó építkezés eredményeként, “közös erővel valóra váltottunk egy álmot”.

“A Gyarmati Dezső Uszoda nemcsak mint sportlétesítmény érték, az összefogás és a felelős önkormányzati munka jelképe is. A kormány, a Magyar Vízilabda Szövetség, az önkormányzat, magyar és külföldi nagy- és kisvállalatok, de mindenekelőtt az itt élő erős és összetartó közösség kitartásának és segítségének az eredménye”

– fogalmazott.

Láng Zsolt kijelentette, a városrész fejlesztései nem a látványberuházásokról szólnak, hanem az ott élők számára legfontosabb dolgokról. A gyerekekről, az egészségről, a nyugodt mindennapokról, a minőségi szolgáltatásokról és a mozgás lehetőségéről.

A polgármester kitért arra, hogy az elmúlt 13 évben szinte minden választási időszakban szinte minden jelölt megígérte az uszoda megépítését. Ő ezt nem tette, mert az önkormányzat akkori költségvetési helyzete és az ország akkori gazdasági feltételei mellett felelőtlenség lett volna megépíteni és üzemeltetni ekkora sportlétesítményt.
Az a biztos eladósodáshoz vezetett volna – mondta.

Láng Zsolt közölte, mára a II. kerületi önkormányzat stabil gazdálkodása, a nemzetgazdasági helyzet, a tao-rendszer stabil működése megteremtette a lehetőséget a sportlétesítmény megvalósításához.

“Ez eladósodás, hitelfelvétel nélkül történt meg”

– jegyezte meg.

“A fejlesztések folytatódnak, és a tervek szerint 2020-ban az úszócsarnokot összekapcsolják a szomszédos Pokorny József Sport- és Szabadidőközponttal”

– közölte Láng Zsolt, aki rámutatott, ezzel létrehoznák Budapest legnagyobb és legszínvonalasabb közösségi és sportterét 7,5 hektáron.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy a II. kerület a sport területén is fejlődik, a következő évekre is világos tervekkel rendelkezik az önkormányzat. Emellett folyamatban van orvosi rendelők, utak és játszóterek felújítása, valamint parkok kialakítása.

Az uszodát a valaha élt legsikeresebb vízilabdázóról és edzőről, Gyarmati Dezsőről nevezték el. Ezzel emlékeznek a magyar úszó- és vízilabdasport által elért eredményekre, arra amit a saját nemzeti közösségük életéhez hozzátettek – mondta.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy a francia cégek a tao-támogatásból jelentős mértékben járultak hozzá az uszoda felépítéséhez a francia iskola közelsége miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy II. kerületi önkormányzat nagyon sokat vállalt az elmúlt években, hogy saját erőforrásaiból tudja terveit megvalósítani, és ezekhez a kormány örömmel társult.

“Tervek nélkül nincsenek megvalósult álmok, és ha egy kerületnek nincsenek tervei, akkor azokhoz nem lehet partnerként csatlakozni”

– tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi, hogy ilyen beruházásokat meg tudjanak valósítani. Arról is beszélt, hogy a II. kerületben folyamatosan emelkedik a gyerekek száma, ezért az bölcsődei és óvodai intézményrendszert folyamatosan bővítik.

Az ünnepségen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, volt államfő, Risztov Éva olimpia bajnok úszónő, a létesítmény úszásoktatásért felelős vezetője, Pascale Andreani francia nagykövet, valamint az átadón részt vettek Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó hozzátartozói is.

A Gyarmati Dezső Uszoda építése 2018 márciusában kezdődött. Az uszoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot közvetlen szomszédságában létesült.

Az optimális működéshez hozzájárul még egy 20×10-es tanmedence, egy körülbelül ezer ember befogadására alkalmas kétoldali nézőtéri lelátó, a létesítményen belül kialakított büfé és fitneszterem, valamint egy téliesíthető, vízilabda-mérkőzések tartására is alkalmas 33×20 méteres kültéri medence – olvasható a közreadott sajtóanyagban.

Kapcsolódó cikkek