fotó: pixabay.com

Szaporodnak a bölcsődék az országban

Szaporodnak a bölcsődék az országban

Egyre több helyen érhető el magas színvonalú bölcsődei ellátás, ami segíti a kisgyermekeseket a munka és a család közötti egyensúly kialakításában. Erről beszélt a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán megosztott, a kormany.hu-n megjelent közleményben csütörtökön, a bölcsődék napján.

Zsigó Róbert emlékeztetett, 2010 óta 70 százalékkal nőtt, és folyamatosan emelkedik a bölcsődei férőhelyek száma. Már három és félszer annyi intézmény – bölcsőde, minibölcsőde -, valamint szolgáltatás – családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde – segíti a kisgyermekes családokat, mint 12 éve, és csaknem háromszor több településen van bölcsődei ellátás.

A folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően ezek a számok tovább emelkednek.

2010-hez képest hamarosan több mint duplájára nő Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma, és mintegy négyszer annyi településen válik elérhetővé a szolgáltatás – emelte ki.
Hangsúlyozta azt is: korábban soha nem volt elérhető ilyen sok bölcsődei férőhely Magyarországon a 3 év alatti gyermekeknek.

“Az eredmények azt is igazolják, hogy a magyar bölcsődei ellátórendszer jelentősen támogatja a fiatalok gyermekvállalását, emellett a lakóhelynél elérhető, korszerű, biztonságos bölcsődei szolgáltatások a szülők munkába visszatéréséhez is hozzájárulnak”

– írta az államtitkár.

Zsigó Róbert kitért arra is, hogy a kisgyermekek biztonságos és szakszerű bölcsődei ellátásáért több lépésben és differenciáltan emelkedett a bölcsődei szakemberek fizetése. 2010-hez képest 2021-re átlagosan két és félszeresére nőtt, idén január elsejétől pedig további legalább 20 százalékkal emelkedett a bérük. Arról is beszélt, hogy pont 170 éve nyílt meg Magyarország első bölcsődéje.

“Az évfordulót büszkén ünnepelhetjük, hiszen a bölcsődei ellátás virágkorát éli”

– írta.

A közlemény szerint az államtitkár elismeréssel szólt valamennyi bölcsődei dolgozó áldozatos munkájáról és mindazokról, aki a bölcsődei szolgáltatások fejlesztéséért elkötelezetten munkálkodnak.

“Ennek a közösségnek a szeretetteli, gondoskodó, fejlesztő és odaadó munkavégzése alapozza meg a bölcsődék népszerűségét, amiért mindannyiuknak köszönettel tartozunk”

– mondta Zsigó Róbert.

Kapcsolódó cikkek