A Párbeszédnek megvan a maga elképzelése a családtámogatásról

A Párbeszédnek megvan a maga elképzelése a családtámogatásról

Az ellenzéki párt hétfőn egy 7 pontból álló családtámogatási csomagot nyújt be a parlamentnek. Ezt közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője.

Szabó Tímea indoklásként azt mondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt héten bejelentett csomag nem képes javítani a demográfiai helyzeten, mert a legtehetősebbeket támogatja. Az intézkedések csak néhány ezer, legfeljebb néhány tízezer családon fognak segíteni, de őket sem ösztönzik a gyermekvállalásra – tette hozzá.

“A Párbeszéd indítványa duplájára emelné a családi pótlékot, míg a gyest 28 ezer 500 forintról hatvanezer forintra növelné”

– hangsúlyozta a politikus.

A Párbeszéd kiáll azért, hogy azonos munkáért mindenki azonos bért kapjon, ezért kötelezné a munkaadókat arra, hogy adatokat szolgáltassanak az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak arról, hogy mennyit keresnek az ugyanolyan beosztásban dolgozó férfi és női munkavállalóik – említett egy újabb javaslatot.

Szabó Tímea azt mondta, hogy egy gyesen lévő kismamát elvileg nem lehetne kirúgni,

de a munkaadók sokszor úgy kerülik meg a tiltást, hogy megszüntetik a munkakörét.

Ezért a pártja nevében pénzbüntetést helyezett kilátásba azoknak a munkahelyeknek, ahonnan valamilyen jogi kiskapu segítségével eltávolítják a gyesen lévő alkalmazottakat.

Arra is kitért, hogy a párt a nettó minimálbért 150 ezer forintra emelné. A Párbeszéd társelnöke emellett azt mondta, hogy nemcsak a bölcsődei férőhelyek növelésére, de az ott dolgozók fizetésének emelésére is szükség van. A Párbeszéd ezért a bölcsődei és szociális dolgozók bérét a duplájára emelné – mondta. Végül közölte, hogy egy bérlakásprogram segítségével támogatnák a fiatalok lakhelyhez jutását.

Kapcsolódó cikkek