Ady Endre

Adyra emlékeznek Veszprémben

Adyra emlékeznek Veszprémben

Ady Endre halálának századik évfordulójáról emlékeznek meg a veszprémi és megyei középiskolák diákjai a magyar kultúra napja alkalmából. A költő szerelmes versei és levélrészletei hangzanak el a megye fiataljainak tolmácsolásában szombaton, a jövő péntekig tartó programsorozat harmadik napján a Petőfi Színház színpadán. Erről tájékoztatta szerdán a médiát a programszervező.

Zalavári Eszter közölte, hogy az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben. Hozzátette, városszerte kiállítások fogadják az érdeklődőket. A Jutasi úti lakótelepet bemutató képekből nyílik tárlat a Március 15. úti Könyvtárban Szegedi József helytörténeti kutató fotóiból, Lipovszky-Drescher Mária iparművész kerámia és illusztrációs munkáinak kiállítása pedig a Gyulafirátóti Művelődési Házban várja az érdeklődőket csütörtöktől.

Macskamesék és más rajzok címmel nyílik meg Fábián László grafikusművész tárlata jövő hétfőn az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban.

“A magyar irodalom és filmkultúra kiemelkedő képviselőiről láthatnak kiállítást az érdeklődők a megyei könyvtárban jövő keddtől a hónap utolsó napjáig. Az olvasók a kiállított műveket ki is kölcsönözhetik”

– tette hozzá.

Helyi alkotók műveiből nyílik kiállítás a kádártai faluházban jövő szerdán, míg az első világháború centenáriuma alkalmából kiírt pályázat eredményhirdetését jövő pénteken tartják a veszprémi Dubniczay-palotában. A Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház kiállításai jövő kedden ingyenesen látogathatók, de színházi programok és koncertek is várják az érdeklődőket a város több pontján – mondta a szervező.

A Világszép nádszálkisasszony című mesét mutatják be a Kabóca Bábszínházban, Benedek Elek történetét a békéscsabai Napsugár Bábszínház viszi színre vasárnap. Ábrándon túl. – Für Anikó és Karácsony János James akusztikus koncertje hallható a Veszprém Agórában jövő hétfőn.

Másnap a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor gáláját rendezik meg a Hangvilla rendezvényközpontban.

Ünnepi gálaestet rendeznek a magyar kultúra napja alkalmából a balatonfüredi Anna Grand Hotelben jövő hétfőn – közölte Cserép László programszervező. Az esten Földes László Hobo ad koncertet, fellépnek a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai művészeti karának hallgatói valamint Navracsics Tibor uniós biztos mond ünnepi beszédet.

Másnap koszorúzással és a Szent Benedek Iskola diákjainak filmjeiből készült összeállítással emlékeznek meg a résztvevők a magyar kultúra napjáról, szerdán pedig az Auer Trió hangversenyére válthatnak jegyet az érdeklődők. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Kapcsolódó cikkek