MSZP-Párbeszéd: Trócsányi a devizahitelesek helyett a bankok oldalára állt

MSZP-Párbeszéd: Trócsányi a devizahitelesek helyett a bankok oldalára állt

A baloldali pártszövetség szerint az igazságügyi miniszter a nevével fémjelzett ügyvédi iroda révén a devizahitelesek helyett a bankok és a pénz oldalára állt. A két ellenzéki párt szorgalmazza a kilakoltatások leállítását.

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán Budapesten, az Igazságügyi Minisztérium Kossuth téri székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, Trócsányi László – aki a Fidesz európai parlamenti listáját vezeti – abban érdekelt, hogy minél több devizahiteles elbukja a perét, azokat a bankok nyerjék meg, ugyanis a miniszter nevét viselő ügyvédi iroda képviseli a bankokat ezekben az ügyekben.

Szerinte ezen érdekeltség miatt nem kerül a parlament elé az új banki elszámoltatásról szóló előterjesztés, illetve ezért nem szavazzák meg a fideszesek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktum felmondását sem.

A szocialista politikus azt követelte, a kormány állítsa le a végrehajtásokat és függessze fel a kilakoltatásokat.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint a miniszter “áldásos tevékenysége” idején több százezer devizahiteles család veszítette el az otthonát, megélhetését. Etikátlannak minősítette, hogy miniszterhez köthető ügyvédi iroda védett három bankot is a devizahiteles perekben.

Emlékeztetett arra, hogy pártja korábban törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy ne nevezhessenek el vezető politikusról gazdasági társaságot, vezető állami tisztségviselő ne vállalhasson vezető beosztást ilyen cégekben.
Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője arról beszélt, nem tudni, hogyan tájékoztatták az Európai Bíróságot arról, hogyan “csapták be” a magyar devizahiteleseket a bankok.

Hiába kérik az igazságügyi tárcától ezeket a dokumentumokat, nem adják ki azt – mondta.

Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője szerint ma Magyarországon a devizahitel a legsúlyosabb gazdasági tragédia, mert amiatt egyes adatok szerint 400 ezer ember kerülhet utcára.

Kapcsolódó cikkek