Tóth Bertalan

A miniszterelnöknek üzent a szocialisták elnöke

A miniszterelnöknek üzent a szocialisták elnöke

Az MSZP elnöke arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne meneküljön ki az Európai Néppártból (EPP). Tóth Bertalan csütörtökön azt is bejelentette, hogy megalakult az MSZP országos választási bizottsága, miután a párt elnöksége elrendelte az önkormányzati választás végéig tartó választási időszakot.

Az ellenzéki pártelnök sajtótájékoztatón kijelentette, Orbán Viktor egy olyan populista, szélsőjobboldali politikai közösséget szervez Európában, amely minden európai polgár, köztük a magyar emberek sorsát is negatívan befolyásolja.

Olyan szélsőséges pártokkal szövetkezik – folytatta -, amelyek nyíltan vállalják a jó kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és azon dolgoznak, hogy az európai együttműködést szétfeszítsék.

Tóth Bertalan azt mondta, Orbán Viktor politikája egyre inkább partvonalra sodorja Magyarországot és ez különösen veszélyes, amikor az unió következő költségvetéséről egyeztetnek a tagállamok és a magyar kormány ezen politikája miatt forrásokat veszíthetnek a magyar családok és vállalkozások.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor nyugalomra intett és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt közölte, az a cél, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson az EPP tagjaként mérettesse meg magát a Fidesz, Tóth Bertalan közölte, nem arról van szó, hogy a Fidesz ki akar lépni a néppártból, hanem arról van szó, hogy a néppárt 12 tagja ki akarja záratni a frakcióból.

Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy pártja állást foglalt az alapvető európai értékekről, e szerint “a hazája ellen vét az”, aki lezülleszti az oktatást, megtámadja a tudományos élet szabadságát, aki szabadgondolkodókat listáz, aki nyíltan antiszemita propagandát folytat és történelmet hamisít, aki elüldöz egy egyetemet Magyarországról, aki támadja a civil szervezeteket és ellehetetleníti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit. Rögzítette: kiállnak a civilek és az MTA mellett.

Tóth Bertalan kitért arra, az elnökség a csütörtöki ülésén döntött a választási időszak kihirdetéséről, amely azt jelenti, hogy az októberi önkormányzati választás végéig a párt országos választási bizottsága irányítja, szervezi az MSZP-kampányait. Hozzátette,

a párt összes politikusa az EP- és az önkormányzati választási kampány sikeréért és a párt egységéért fog küzdeni.

Elmondta, az MSZP-nek remek programja és kiváló jelöltjei vannak, elkezdte az aktivisták és a szavazatszámláló bizottsági tagok toborzását.

Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje a kormány plakátkampányáról azt mondta, hogy azok az adófizetők pénzéből készültek, ezért az MSZP úgy tekint azokra, mint “közös felületekre”, ahova felírhatják azokat a dolgokat, amelyekről joguk van tudni az ebben az országban élőknek.

Hozzátette, az itt élőknek joguk van tudni, miért üldözte el a kormány a CEU-t; miért ellensége az oktatás; miért zavarja az akadémia függetlensége?

Beszámolt az MSZP akciójáról, hogy éjszaka három kérdést ragasztottak fel kormányzati plakátokra.

A Soros-Juncker-plakátokat felváltó, a családvédelmi akciótervet hirdető plakátokról kérdésre válaszolva Tóth Bertalan azt mondta, a Fidesz az elmúlt években folyamatosan egy “csúnya, undorító politikai játszmát” folytatott: megfeszíti az együttműködés kereteit, amíg bír elmegy a falig, és amikor az orrára koppintanak, visszakozik.

“Kiderül, hogy most csak szavak szintjén visszakoznak-e vagy a tettekben is”

– mondta.

A pártelnököt kérdezték arról is, miért támogatja az MSZP Mirkóczki Ádámot, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki sajtóhírek szerint közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Egerben. Tóth Bertalan azt mondta, a helyi kormányzás nem ideológiai kérdés, az arról szól, hogy az ott élők sorsát hogyan tudják jobbá tenni.

Ebből a szempontból a helyi együttműködéseknek semmi akadályát nem látja

– hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek