Sikerült megállapodnia az MTA-nak az Elsevierrel

Hosszú és nehéz tárgyalási folyamat végén nyílt hozzáférési szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat. Ezt közölte az MTA.

A hároméves megállapodás keretében az EISZ-konzorciumban részt vevő intézmények felhasználói így több hónapnyi szünet után több mint 2500, az Elsevier és partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat csaknem 16 millió cikkéhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon – olvasható az MTA honlapján.

A közlemény szerint Török Ádám, az Akadémia főtitkára a kutatói közösség és az Akadémia közös sikerének nevezte az eredményt.

“A tárgyalási folyamat megmutatta, hogy még egy olyan kis ország is, mint Magyarország, képes elérni ambiciózus céljait, ha minden érdekelt fél együtt lép fel a közös cél érdekében. Büszkék vagyunk rá, hogy az MTA a nyílt hozzáférést támogató mozgalom élére állt, és hálásak vagyunk az egész kutatóközösség együttműködéséért”

– idézik a főtitkár szavait.

A magyar tárgyalódelegáció az MTA vezetésével dolgozott, a tárgyalások előkészítését, a stratégia- és taktikaalkotást, valamint a diplomáciai feladatokat Török Ádám, az MTA főtitkára és kollégái végezték el. Munkájukat az EISZ szakértői és különböző szervezetek – egyetemek, állami intézmények – képviselői támogatták, többek között az EMMI és az ITM részéről.

A most megkötött szerződés elősegíti a nyílt hozzáférésű tudományra való költségsemleges átállást is azáltal, hogy a tagintézményeknél affiliációval rendelkező szerzők minden további publikációs díj nélkül jelentethetnek meg nyílt hozzáférésű cikkeket a megállapodásban szereplő folyóiratokban.

A ScienceDirect-megállapodással párhuzamosan megkötött, a Scopus és a SciVal adatbázisokhoz való hozzáférési szerződés a magyar tudományos teljesítmény mérését, értékelését, valamint 10 700 nemzetközi kutatóintézettel és az ott dolgozó kutatókkal való összehasonlítás lehetőségét biztosítja, továbbá az élvonalbeli kutatási irányok meghatározásában is segítséget nyújt.

Mint felidézik, az Elsevier Magyarországon több mint 18 éve szolgáltatja a tartalmait az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretében.

Ez idő alatt a kiadó által felszámított díjak egyre emelkedtek, nagyrészt ez okozta a már fenntarthatatlan helyzetet, amelynek következtében 2018-ban nem született megállapodás az EISZ és az Elsevier között, a tárgyalások során ugyanis a kiadó nem nyújtott be olyan ajánlatot, amely megfelelt volna a tárgyalóbizottság által megfogalmazott igényeknek.

Mivel a szerződés 2018. december 31-én lejárt, a kiadó 2019. január 9-én kelt levelében tájékoztatta az intézményeket, hogy 2019. január 11-től megszünteti a hozzáférést a tartalmakhoz. Az EISZ és az Elsevier megállapodásának eredményeként a magyar kutatók több hónapnyi szünet után férhetnek hozzá a tudományos cikkekhez.

Kapcsolódó cikkek