fotó: pixabay.com

Felmérte a Nézőpont Intézet, ki esélyes Budapesten

Felmérte a Nézőpont Intézet, ki esélyes Budapesten

A biztos szavazók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergely közös ellenzéki jelöltre, 7 százalékuk pedig Puzsér Róbertre szavazna a főpolgármester-választáson. Ezt közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet hétfőn.

A közlemény szerint a jelenlegi főpolgármester az összes budapesti körében is vezet, a fővárosi választók 43 százaléka ugyanis rá, 29 százaléka Karácsony Gergelyre, 6 százaléka pedig Puzsér Róbertre szavazna.

“Berki Krisztiánt a választópolgárok egy százaléka támogatja, a biztos szavazók körében azonban az egy százalékot sem éri el a támogatottsága”

– tették hozzá.

A Nézőpont szerint ebből az látszik, hogy a kampány inkább Tarlós Istvánnak kedvez, kihívói nem találnak rajta fogást.

“Míg Karácsony Gergely az ellenzéki pártok támogatóit próbálja megszólítani, és nem hajlandó észrevenni a többi ellenzéki jelöltet, addig a folytatásra felhatalmazást kérő Tarlós István már egy ideje a városvezetési alkalmasságát állítja a középpontba”

– értékeltek.

Mint írták, az “újrázásra esélyes” főpolgármester az alkalmassági versenyben továbbra is jelentősen vezet. Arra a kérdésre, hogy az adott jelölt “alkalmas-e arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen”, a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt igennel Tarlós István, 35 százaléka Karácsony Gergely, 10 százaléka Puzsér Róbert és 2 százaléka Berki Krisztián esetében.

“Az alkalmatlanság feltételezése pedig éppen ellentétes arányokat mutat, Tarlós Istvánt a választók 35, Karácsony Gergelyt 52, Puzsér Róbertet 81, Berki Krisztiánt 92 százaléka tartja alkalmatlannak”

– ismertették az eredményt.

Hozzáfűzték, az alkalmassági küzdelemben a jelenlegi főpolgármester előnye “befagyott”, a két héttel korábbi kutatás adataihoz képest hibahatáron belüli eltérések mutathatók csak ki.

Kitértek arra is, egyre több budapesti gondolja, hogy a közelgő választáson Tarlós István fog győzni. Szeptember elején a választók hatvan százaléka, köztük a baloldaliak 43 százaléka, jelenleg pedig a fővárosiak 64 százaléka, és továbbra is a baloldaliak 43 százaléka számít a jelenlegi főpolgármester újraválasztására.

“A feltételezett győztes nem jelent automatikus győzelmet, de jelentősen kihat a kihívók mozgósítási lehetőségeire”

– tették hozzá.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szeptember 11. és 21. között Budapesten, ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Kapcsolódó cikkek