DK: legyen társadalmi párbeszéd az EU-s források felhasználásáról

DK: legyen társadalmi párbeszéd az EU-s források felhasználásáról

A Demokratikus Koalíció (DK) társadalmi párbeszédet követel az európai uniós források felhasználásával kapcsolatban, és nem hagyja, hogy ezekről a pénzekről kizárólag kormányzati hatáskörben döntsenek. Ezt mondta Varju László, a parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus a testület ülése után újságíróknak azt mondta: a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandóak részt venni a költségvetési kihívásairól és az európai források felhasználási lehetőségeiről szóló vitában és elhagyták a bizottság ülését. Hangsúlyozta, jövőben közel 17 000 milliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Uniótól fejlesztési-, helyreállítási- és agrártámogatásként, és a DK nem fogja hagyni azt, hogy ezen források felhasználása kizárólag kormányzati határkörben, “Orbán Viktor hatáskörében” maradjon.

A DK alelnöke társadalmi nyilvánosságot követelt a források felhasználásával kapcsolatban.

Rónai Sándor, a DK európai parlamenti (EP) képviselője arról beszélt: az Európai Bizottság is elvárja a magyar kormánytól, hogy folytasson valódi társadalmi párbeszédet a válság miatti helyreállításra érkező források felhasználásáról.

“Az Európai Unióban nem a haverok, nem a strómanok ülnek, őket nem lehet megvenni vagy megvesztegetni (…) Orbánéknak meg kell érteniük, hogy ez a pénz a magyaroké, a magyar gazdaságé, a mezőgazdaságé, a kis és közepes vállalkozásoké, és nem a Fidesz házipénztárának a része”

– fogalmazott, majd hangsúlyozta, a DK elvárja a kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen szervezettekkel, mely önkormányzatokkal folytatnak egyeztetést a források felhasználásáról. Szerinte ugyanis “erős a gyanú”, hogy a kormány mindenféle pályáztatás nélkül, “haveroknak” akarja elosztani ezeket a pénzeket.

“De semmi sem tart örökké: ahogy a kisgömböc is kidurrant a mesében, úgy fog elszállni Orbán Viktor hatalma és uralma is, és akkor eljön az elszámoltatás ideje”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek