Kijárási korlátozásról szóló plakát az újpalotai Késmárk utcában 2020. március 27-én, fotó: Mónus Márton/MTI

Operatív törzs: Budapesten jobban betartották a kijárási korlátozást a hétvégén, mint máshol

Operatív törzs: Budapesten jobban betartották a kijárási korlátozást a hétvégén, mint máshol

Erről beszélt a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert kiemelte, a hétvégén országosan 3945 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök, ezzel 26 316-ra nőtt az intézkedések száma a kijárási korlátozások bevezetése óta. Az elmúlt 24 órában 1738 szabályszegés történt: 816 esetben figyelmeztetett a rendőrség, 521 helyszíni bírságot szabott ki, és 401 feljelentést tett emiatt.

Elmondta, a hétköznapokhoz képest a hétvégéken többen szegik meg a kijárási korlátozást, de ez alkalommal Budapesten nem kellett intézkedniük a rendőröknek. Közölte: a mostani hétvégén tapasztalatuk szerint Budapesten jobban betartották a szabályokat, mint az ország más részein.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint vasárnap két teherszállító járat – egy Sanghajból és egy Szöulból – szállított 22 tonnányi egyéni védőfelszerelést Magyarországra.
Az elmúlt 24 órában 750 esetben rendeltek el hatósági házi karantént az országba belépőknek.

“Folytatódik a korábbi tendencia, egyre kevesebbet rendelnek el, így egyre kevesebben – most 11 240-en – vannak hatósági házi karanténban, amelyet eddig 252 576 esetben ellenőriztek”

– ismertette.

Eddig 247 ember ellen indult büntetőeljárás, 61 esetben rémhírterjesztés, 26-ban közveszéllyel fenyegetés, 72-ben csalás, 13-ban pedig járványügyi szabályszegés miatt, és 49 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

A határforgalomról annyit mondott, hogy Csanádpalotánál van kisebb fennakadás a belépő teherforgalomban.

Kapcsolódó cikkek