forrás: pixabay.com

Operatív törzs: péntektől karantén nélkül utazhatnak be Horvátországból a magyar állampolgárok Magyarországra

Operatív törzs: péntektől karantén nélkül utazhatnak be Horvátországból a magyar állampolgárok Magyarországra

Ezt mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette,

a korlátozásokat enyhítő intézkedések eredményeként már jelenleg is karantén nélkül utazhatnak be Magyarországra a magyar állampolgárok Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából és Szlovéniából is.

Az operatív törzs ügyeleti központja folyamatosan elemzi a járványügyi adatokat, valamint a szomszédos országok intézkedéseit, és indokolt esetben javaslatot tesz a hatósági intézkedések enyhítésére vagy felfüggesztésére – mondta.

“Házi karanténban 9167-en vannak, közülük 783 embert ellenőriznek elektronikusan, a mobiltelefonos applikáció segítségével”

– ismertette.

A járványhelyzettel összefüggésben megindított büntetőeljárások száma 437-re nőtt. Rémhírterjesztés miatt 125, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, csalás miatt 132, a járványügyi szabályok megszegése miatt pedig 28 esetben indítottak vizsgálatot – sorolta. Kérdésekre válaszolva Kiss Róbert elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, a katonák, a honvédségi alkalmazottak, a rendvédelmi szervek tagjai, a Nemzeti Adó és Vámhivatal alkalmazottjai és a kormánytisztviselők továbbra is csak miniszteri engedéllyel hagyhatják el Magyarországot.

“A korlátozást a veszélyhelyzet feloldásával várhatóan felfüggesztik”

– fűzte hozzá.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, hogy a kórházparancsnokok a veszélyhelyzet feloldása után, az egészségügyi készenlét idején is ellátják feladataikat, a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését, valamint a védőeszközkészletek felügyeletét. Az alezredes arról is szólt, hogy az idősklubok működhetnek, ha a tagok betartják az előírt védőtávolságot.

Kapcsolódó cikkek