forrás: pixabay.com

Kiss Róbert: csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni

Kiss Róbert: csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni

Ezt mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, a romániai országos járványügyi operatív törzs az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ hétfői adatai alapján frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját.

“A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között”

– tette hozzá. Ismertette, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 39 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot.

Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 37 esetben volt szükség intézkedésre.

Közölte, tömegközlekedési szabályszegések miatt szerdáig összesen 472 intézkedés történt – szerdán 35-ször figyelmeztetéssel, négyszer szabálysértési feljelentéssel éltek a rendőrök – a kereskedelmi üzletekben és egyéb helyeken pedig már 844 esetben kellett intézkedni a rendőröknek a jogszabály hatályba lépése óta.

“Utóbbi esetekben szerdán harmincszor figyelmeztetéssel, kétszer helyszíni bírsággal és ötször szabálysértési feljelentéssel éltek a rendőrök”

– mondta Kiss Róbert.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is tájékoztatott, hogy a szeptember 21. óta érvényben lévő járványügyi védelmi intézkedések megszegőivel szemben szerdáig összesen 1316 esetben intézkedtek a rendőrök, túlnyomó többségben – 1126 alkalommal – figyelmeztették az állampolgárokat.

A Magyarországon személyforgalomban átutazók ellen, a tranzitálási szabályok megsértése miatt szerdán 58 rendőri intézkedés történt, ebből 57 helyszíni bírság kiszabásával, egy pedig szabálysértési feljelentéssel zárult.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy szerdán 11 960 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre hatósági házi karanténban lévőknél. Hozzátette: szerdán 3343 hatósági házi karantént rendeltek el az országban – ebből 513 azoknak a száma, akik külföldről tértek haza – így összesen jelenleg 24 710 karantén van érvényben. A regisztráltak között 1081-en vannak olyanok, akiket a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül elektronikusan ellenőriznek. Az alezredes kiemelte,

474-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma, ezekben eddig 90 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arról is beszámolt, hogy zökkenőmentes a forgalom az ország határain, a közlekedők a csanádpalotai, röszkei, tompai és beregsurányi határátkelőn számíthatnak 2-3 órás várakozásra. Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta, hogy a beutazási szabályokról szóló kormányrendelet speciális szabályokat határoz meg az ingázókra. Egyrészt a szomszédos állam polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres sávon belül beutazhatnak Magyarország területére.

Másrészt a magyar határtól számított 30 kilométeres sávon belül élő magyarok a szomszédos államokból visszatéréskor mentesülnek a járványügyi korlátozások alól akkor, ha külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos államban a magyar határtól számított 30 kilométeres sávon belül tartózkodtak.

Kapcsolódó cikkek