forrás: Pixabay.com

Operatív törzs: éjféltől hatályba léptek az új védelmi intézkedések

Operatív törzs: éjféltől hatályba léptek az új védelmi intézkedések

Éjféltől hatályba lépett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet, amely új szabályokat vezet be. Ezt emelte ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.
Kiss Róbert alezredes közölte, kedden az Országgyűlés elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt. Felhívta a figyelmet a korábbi, maszkviseléssel és a védelmi távolságtartással kapcsolatos szabályokra is, amelyek továbbra is érvényben maradnak.

Emlékeztetett, a 6. életévét be nem töltött kiskorúak kivételével a tömegközlekedési eszközökön, illetve azokon a helyeken, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak, az üzletekben, bevásárlóközpontokban, közlevéltárakban, nyilvános magánlevéltárakban, az ügyfélforgalom számára nyitva levő helyiségekben, az egészségügyi intézményekben és a szociális intézményekben kell a maszkot viselni úgy, hogy egyidejűleg az orrot és a szájat is fedje. Ha nem, vagy nem megfelelően viseli ezeken a helyszíneken valaki a maszkot, akkor az utazásból kizárható, a helyszínről való elküldéséről pedig az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, szükség esetén a rendőrség bevonásával.

Tájékoztatása szerint új elemként jelenik meg az éjféltől hatályba lépett jogszabályban, hogy a polgármesterek felhatalmazást kapnak arra, önkormányzati rendeletben határozzák meg a tízezer főnél nagyobb lakosságú településen azokat a közterületeket és nyilvános helyeket, ahol kötelező a maszk viselése.

“Sporttevékenység során, parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező”

– tette hozzá Kiss Róbert.

A kijárási tilalommal összefüggésben elmondta,

este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén lenni.

Ez alól a munkavégzés jelent kivételt, valamint ha valaki a munkahelyére megy, vagy onnan tart az otthonába, szálláshelyére. Szintén kivételt jelentenek a versenyszerűen sportolók, ők az éjszakai kijárási korlátozások idején is elhagyhatják az otthonukat, ha edzésre, sportrendezvényre mennek, vagy épp az edzésről, sportrendezvényről tartanak haza. A kijárási tilalom alóli mentesüléshez a “munkavégzésről szóló igazolás” nyomtatvány kitöltése szükséges, amit a koronavirus.gov.hu oldalról, a police.hu, valamint a kormany.hu oldalról lehet letölteni.

A nyomtatványt a munkáltató tölti ki és visszavonásig érvényes. Az igazolást a munkavállalóknak maguknál kell tartaniuk és rendőri intézkedés esetén fel kell tudniuk mutatni.

Ugyancsak el lehet hagyni a lakóhelyet vagy szálláshelyet kutyasétáltatás céljából, de csak 500 méteres körzetben. A kutyafuttatók nyitvatartásáról, vagy bezárásáról ugyancsak a települési önkormányzatok dönthetnek. Az új védelmi intézkedések tilalmait felsorolva az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy tilos rendezvényt, gyűlést, kulturális eseményeket, karácsonyi vásárokat szervezni és tartani, az éttermek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre szolgálhatnak ki. Később, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az éttermekbe be lehet menni addig, amíg valaki megkapja az elvitelre kért ételt, de ez idő alatt is viselnie kell maszkot. További szigorítások között említette, hogy a gyógyszertárak és benzinkutak kivételével az üzletek 19 óráig maradhatnak nyitva, a szolgáltatók és a szolgáltatások, például a fodrászok, a masszőrök, a személyi edzők a kijárási tilalom szabályai mellett a szokott rendben végezhetik munkájukat.

A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket.

A sportrendezvények nézők nélkül, zártan tarthatók meg. Szabadidős létesítmények használata tilos, így nem látogathatók a fitnesztermek, a színházak, a cirkuszok, az uszodák, a közfürdők, a múzeumok, a könyvtárak, a mozik, az állatkertek, a vadasparkok, a korcsolyapályák, a kalandparkok, a játszóházak és a vidámparkok. További szigorítás, hogy magán- és családi rendezvényeket is legfeljebb 10 fővel lehet megtartani, temetésen legfeljebb 50-en vehetnek részt, az esküvőket pedig lakodalom nélkül rendezhetik meg és csak meghatározott személyek vehetnek részt azon. A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és munkájukban a honvédség hivatásos állománya is segítséget nyújt. A rendőrségnek továbbra is van kereskedelmi hatósági jogköre, így ha egy üzletben szabálytalanságot tapasztalnak, akár be is zárathatják azt.

A bírságokról szólva elmondta, a helyszíni bírság 5 000 forinttól 150 000 forintig, de ismételt szabálysértés esetén 200 000 forintig is terjedhet, míg szabálysértési eljárásban a bírság összege az 500 000 forintot is elérheti.

Kérdésre válaszolva elmondta, a maszkviselési kötelezettséget már szeptember 21. óta ellenőrzik, a tömegközlekedésben eddig 849 emberrel, az üzletekben 2629 emberrel szemben kellett intézkedniük mulasztás miatt. Vendéglátóhelyeken a szabályokat be nem tartókkal szemben 106 esetben intézkedtek és 42 üzemeltetővel vagy tulajdonossal szemben is fel kellett lépniük, mert nem gondoskodtak a szabályok betartatásáról. Hozzátette, a rendőrség mindig arányosan és a szükséges mértékben alkalmazza a szankciókat. Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta,

március óta ellenőrzik a hatósági házi karanténban levőket, kedden 16 345 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre.

Kedden 5190 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 36 492-en vannak karanténban, akik közül 3222-en vállalták, hogy elektronikusan, mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze a rendőrség, hogy betartják-e a karanténszabályokat.

Kapcsolódó cikkek