forrás: pixabay.com

Operatív törzs: kétféle vakcina érkezik kedden Magyarországra

Operatív törzs: kétféle vakcina érkezik kedden Magyarországra

A Pfizer újabb, 39 000 ember beoltására alkalmas oltóanyaga mellett a Moderna gyártmányból 3600 adag vakcina is megérkezik kedden Magyarországra. Erről beszélt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület hétfői online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, lényeges különbség nincs a két vakcina között, ezek felhasználásával folytatódik az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása.

“Közben zajlik a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására”

– tette hozzá az osztályvezető.

Tájékoztatása szerint a korábban érkezett, 79 000 ember beoltására elegendő oltóanyag-szállítmányt majdnem teljesen felhasználták, december 26-ika óta 71 ezer oltást adtak be, ebből 6642-en idősotthon lakójaként, vagy dolgozójaként kapták meg a vakcinát.

“A tapasztalatok alapján az oltások eddig komolyabb oltási reakciók nélkül zajlottak le”

– mutatott rá, egyúttal arra kérte az egészségügyi dolgozókat, éljenek a védőoltás lehetőségével.

koronavírus mesterséges színekkel, a sárga a vírus, amely elkülönül a test vörös és kék sejtjeitől, forrás: Wikipédia

Galgóczi Ágnes kérdésre válaszolva kitért rá, hogy a tömeges oltás megkezdése az érkező oltóanyagmennyiségtől függ. A Pfizer vakcinájából – a gyártó ígérete szerint – hetente, a Modernáéból kéthetente érkezik szállítmány Magyarországra. Az osztályvezető arra buzdított, hogy mindenki jelezze az oltás iránti igényét. Közölte, a regisztrációra azért van szükség, mert az védőoltás önkéntes, s a kapott információk alapján tudják felvenni a kapcsolatot azokkal, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

A szakember a járványügyi adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt 24 órában 1419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a
koronavírus-fertőzést, ezzel 343 656-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, velük együtt már 10 725-en hunytak el a betegséggel összefüggésben. Hozzáfűzte, kórházban 5065 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 307-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

“A járványügyi adatok folyamatosan javulnak, azonban annak érdekében, hogy fenntartsuk a kedvező tendenciát, nagyon fontos a járványügyi intézkedések, higiéniai szabályok betartása”

– hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Kapcsolódó cikkek