forrás: pixabay.com

Koronavírus: október 23-án is ülésezett az operatív törzs

Koronavírus: október 23-án is ülésezett az operatív törzs

A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki ülése után a Facebookra feltöltött videóban. A kormányfő hangsúlyozta: a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése.
Kifejtette, a járvány egész Európában emelkedő pályán van, Magyarországon is,

“nagyjából Ausztria magasságában vagyunk”.

Orbán Viktor közölte, Magyarországon 42 kórházban 2209 beteget látnak el, az “egészségügy állja a sarat”, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az orvosok és az ápolók európai mércével mérve is kimagaslóan teljesítenek. Ezért a kormányfő köszönetet mondott nekik. Beszámolt arról is, hogy az operatív törzs ülésén áttekintették a maszkviselés szabályait. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

“adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérthette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése”.

Orbán Viktor ezért arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.

“A tanácskozáson szó volt az influenzaoltásról is, amely a háziorvosoknál érhető el, ingyenes, a költségeit az állam fedezi, a beszerzés, az ellátás és a kiszállítás pedig folyamatos”

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a 3 évnél fiatalabb gyerekek is megkapják az influenza elleni ingyenes védőoltást.

“A koronavírus elleni vakcináról az a tájékoztatás hangzott el az operatív törzs ülésén, hogy Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz”

– közölte.

Felszólította ugyanakkor az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is.

“Ugyanis a cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb, megbízható minőségben, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához”

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikkek