Komjáthi Imre: a szépségiparban dolgozók is kaphassanak bértámogatást

Komjáthi Imre: a szépségiparban dolgozók is kaphassanak bértámogatást

A szépségiparban dolgozó egyéni vállalkozók bértámogatását javasolta az MSZP elnökhelyettese szerdán. Egyes kiskereskedelmi, vendéglátóipari vállalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmazott javaslatokat, egyebek mellett a ruházati termékeket és cipőket terhelő általános forgalmi adó kulcsának ideiglenes csökkentését.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, ha a koronavírus-járvány miatt kényszerűen zárni kell, akkor segíteni kell a bajba jutott vállalkozásokat, munkavállalókat. Közölte, benyújtottak két országgyűlési határozati javaslatot a parlamentnek, az egyikben a szépségiparban tevékenykedő egyéni vállalkozók bértámogatását kezdeményezik, visszamenőlegesen március 8-ától. Kifejtette: több tízezer fodrász, kozmetikus munkája vált lehetetlenné, de nem számíthatnak a szűkmarkú bértámogatásra, mert 90 százalékuk vállalkozó.

Elégtelennek tartotta, hogy “a Fidesz csak addig jutott”, hogy ezeknek a vállalkozóknak nem kell befizetniük a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), bevétel hiányában azonban a megélhetés is gondot okoz számukra.

A másik határozati javaslatot ismertetve közölte, a Magyarországon székhellyel rendelkező, legfeljebb 400 négyzetméter alapterületű üzletet működtető kiskereskedelmi, vendéglátóipari vállalkozások támogatása érdekében kezdeményezik a magántulajdonban álló üzlethelyiségek bérleti és más kapcsolódó díjainak legalább 50 százalékkal történő mérséklését június 1-jéig. Hozzátette: javasolják, hogy az euróban meghatározott bérleti díjakat forintban is lehessen megfizetni és “nem a kormánypárti vezetésű Magyar Nemzeti Bank részéről mesterségesen gyengített árfolyamon”, hanem az elmúlt két év átlagát alapul véve.

Javasolta, hogy 2023. december 31-éig ne lehessen emelni az üzlethelyiségek bérleti díját, és ideiglenesen csökkentsék a ruházati termékek és cipők áfakulcsát.

Az MSZP elnökhelyettese hathatósabb bértámogatást sürgetett, azt, hogy a lezárások idején a teljes bérköltséget fizesse meg az állam.

“Azt is kérik, hogy vezessenek be moratóriumot a kiskereskedelmi vállalkozásokat érintő felszámolási eljárások megindítására”

– mondta. Komjáthi Imre felszólította a kormányt, hogy pályázzon meg egymilliárd eurót az unió munkahelyvédelmi programjából és ebből biztosítsa a 80 százalékos bértámogatást.

Kapcsolódó cikkek