A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

Tudományos konferenciával, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén. Erről tájékoztatták a szervezők a médiát.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek. 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így a Nándorfehérvári Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel.

Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja pénteken a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában harangtörténeti konferenciával indul, melyen a többi közt előadás hangzik el a déli harangszó történetéről.

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet zenészekkel, dobosokkal, zászlóforgatókkal az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonulnak, ahol hadi táborok, kézművesvásár és -foglalkozások várják őket. A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára. A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület és az Oroszlánszív Lovagrend tagjai lovagi bajvíváson mérik össze ügyességüket. A reneszánsz családi napon számos gyermekprogram – apródiskola, íjászoktatás, bábszínház, több interaktív játék, kézműves-foglalkozás – várja a legkisebbeket. Az est beköszöntével középkori táncházat tartanak, majd a programot a Tabulatúra Régizene Együttes koncertjét követően a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr attrakciója zárja sötétedés után.

Hunyadi János vezetésével a keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Kapcsolódó cikkek