Díszõrség Magyarország nemzeti lobogójával, amelyet felvontak, majd félárbócra engedtek az Országház elõtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának 65. évfordulóján, 2021. november 4-én, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Félárbócon a nemzeti lobogó a Parlament előtt

Félárbócon a nemzeti lobogó a Parlament előtt

Katonai tiszteletadás mellett Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 65. évfordulóján, csütörtökön délelőtt Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel szakadó esőben, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra. Az eseményen közreműködött a honvédség központi katonazenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység. A Parlamentre egy fekete gyászzászlót is kitűztek. Napközben délután négy óráig protokollmentes megemlékezést tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. Emellett országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve. Este ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) és Mudra József, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár (MH BHD) parancsnoka az Országház elõtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának 65. évfordulóján, 2021. november 4-én, fotó: Balogh Zoltán/MTI

A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyt az M5 csatornán élőben közvetítik. November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Kapcsolódó cikkek