fotó: pixabay.com

Könnyűzenei alapképzés indul a Debreceni Egyetemen

Könnyűzenei alapképzés indul a Debreceni Egyetemen

A Közép-Kelet-Európában egyedülálló szakon az intézmény könnyűzenei intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatják majd a hallgatókat 2023 szeptemberétől. Az új alapképzés már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban elérhető. Ezt közölte az egyetem sajtóközpontja a médiával.

Öt éve, 2017-ben vetődött fel a hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt egyedülálló könnyűzenei alapképzés indításának ötlete. 2018 januárjában megalakult az egyetemi könnyűzenei képzési központ, amely 2021-től könnyűzenei intézet néven működik. A központ létrejöttével egyidőben megkezdődött a különböző szakirányokat magában foglaló BA-képzés kidolgozása, a tantárgyleírások és az akkreditációs anyag elkészítése.

Bács Zoltán kancellár felidézte, hogy az egyetemi szintű könnyűzenei képzés alapjaként 2018 februárjában, hazánkban egyedülálló könnyűzenei kurzust indítottak a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen.

Miután a DE karain több tehetséges, a zenét szerető és zenélni akaró fiatal tanul, ezáltal számukra a szabadon választható kurzus elindításával megnyílt az út a zenei alapképzés felé. A kurzuson a zeneművészeti kar és a kőbányai stúdió tanáraitól sajátíthatták el a hallgatók a könnyűzenei alapokat egyéni hangszeres és zenekari órákon, a hallgatók dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhattak. A kurzus beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az elmúlt évek sikerei pedig egyértelművé tették, hogy szükség van a Debreceni Egyetemen a könnyűzenei alapképzési szak elindítására – magyarázta a kancellár.

“Jelenleg a könnyűzenei kurzusban kétféle képzésünk van, egy online felnőttképzés és egy szabadon választható kurzus. Az alapképzés elindításával Közép-Kelet-Európa egyetlen könnyűzenei felsőoktatási intézményévé válunk, amely államilag elismert diplomát ad a hallgatóknak”

– idézi a közleményt Kapusi Kálmánt, a könnyűzenei intézet igazgatóját, aki hozzátette, az a céljuk, hogy minél több professzionális zenész kerüljön ki az egyetemről.

A könnyűzenei intézetben jelenleg tizenhat oktató tanít.

A kurzuson tanuló diákok minden szemeszter végén gálakoncertet adnak, erre első alkalommal 2018 decemberében volt lehetőségük, akkor rendezték meg először a Debreceni Egyetem könnyűzenei gálakoncertjét. Az elmúlt négy évben több mint kétszáz zeneszerető egyetemista végezte el a kurzust. Bács Zoltán kancellár arról is tájékoztatott, hogy az alapképzés indításának folyamata több éve zajló kitartó munka után fontos mérföldkőhöz érkeztek.

A szakindítási kérelem sikeresen átment az akkreditációs eljáráson, az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a Kortárs könnyűzene alapképzési szakot nyolc szakiránnyal, így az már a decemberi felvételi tájékoztatóban megjelenhet.

A szakon a DE könnyűzenei intézet oktatói tanítanak majd, többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombita tanár, Linzenbold Gábor szaxofon tanár és Tóth Dániel harsona tanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, aki a képzés alapját nyújtó zenekari gyakorlat tárgyat oktatja majd.
A hat féléves képzés az első könnyűzenei BA-képzés lesz Magyarországon, de Európában is nagy jelentőségű, ugyanis nagy múltra csak Angliában tekint vissza, ahol rendkívül népszerű.
Az előzetes felmérések alapján hatalmas az igény az új képzés iránt. A szakon nyolc szakirány – könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona – közül lehet választani, majd felvételizni.

A képzés 2023 szeptemberében indul.

Hozott pontszám nélkül várják a jelentkezőket, akiknek hangszeres gyakorlati alkalmassági vizsgán kell megfelelniük, és az azon elérhető 200 pontot duplázza az intézmény. A felvételizőknek ezen kívül felmérik a szolfézs-zenelmélet és zongoratudását is.

Kapcsolódó cikkek