Hatalmas sikernek számított a nándorfehérvári diadal

Hatalmas sikernek számított a nándorfehérvári diadal

A nándorfehérvári győzelem önbizalmat és erőt adott a szultáni hadsereg 1440-es években indított ambiciózus és lendületes hódító hadjárata ellen. Így fogalmazott Horváth Richárd történész, az MTA BTK Történelemtudományi Intézet munkatársa az ostrom 563 éves évfordulójához kapcsolódóan hétfőn az M1 aktuális csatornán.

“A nándorfehérvári diadal állította meg az oszmán-török terjeszkedést az 1448-as második rigómezei csata, valamint Konstantinápoly 1453-as bevétele után”

– mondta a történész, majd hozzátette, hogy

1456-ban az oszmán hadsereg körülbelül két héten keresztül komolyan támadta Nándorfehérvárt, mígnem Hunyadi János és a keresztesek serege közbelépett, és körülbelül háromszoros török fölény felett sikerült győzedelmeskedniük.

“Jelentős győzelem történt Nándorfehérvárnál, hiszen az oszmán birodalom nagysága, gazdasági és hadi ereje már akkor többszöröse volt Magyarországénak”

– mutatott rá Horváth Richárd.

“A nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk vagy talán a több mint ezeréves magyar történelem legnagyobb katonai győzelme volt”

– jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján Budapesten.

Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte, ahogy a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is, Magyarország nemcsak magát, hanem egész Európát és a keresztény világot védte:

a váratlan és fényes győzelem közel hetven esztendőre megtorpantotta a török birodalom további európai terjeszkedését.

A nándorfehérvári diadal – Kapisztrán Jánossal együtt – összeforrt Hunyadi János névével. Hunyadi érdemeit, képességeit kortársai is elismerték. Hunyadi János – mint kiemelte – mélységesen hitt az Oszmán Birodalommal szemben a keresztény Európáért vívott harc fontosságában, és abban, hogy ennek kimenetele meghatározó jelentőséggel bír Magyarország jövője szempontjából.

“A nándorfehérvári diadal hőseinek elhivatottsága példaértékű lehet nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára”

– hangoztatta az államtitkár.

Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye (j, háttal) megkoszorúzza Hunyadi János szobrát az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján, a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a fõváros I. kerületében 2019. július 22-én, fotó: Kovács Attila/MTI

Németh Szilárd felhívta a figyelmet, hogy bár a csatákat napjainkban már tárgyalóasztaloknál vívják és a fenyegetés is eltérő formát ölt, Magyarország a XXI. században is fontos szerepet játszik Európa határainak védelmében.

“Ahogy nagyjából 600 évvel ezelőtt, úgy a jelenkorban is az a helyzet állt elő, hogy Európa nagy része nem vette komolyan a fenyegetést, a magyarok viszont felismerték a veszélyt”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az akkori helyzet további két aspektusban is hasonlít Európa mostani helyzetére. Ahogy most, úgy akkoriban is Közép-Európára hárult a keresztény Európa védelme.

“Ahogy ezen feladatnak eleget tettünk Nándorfehérvárnál, úgy eleget teszünk ma is határaink védelmével”

– emelte ki, hozzátéve: meggyőződésük, hogy Európa biztonságának visszaszerzéséhez meg kell állítani a bevándorlást, meg kell védeni az európai keresztény kultúrát, és tisztelni kell a nemzeteket.

“Elődeink 563 évvel ezelőtt tanúsított hősiessége és áldozatai olyan értékes történelmi tapasztalatot jelentenek, amelyre a modern kor kihívásai során is szükség van, így nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek”

– emelte ki a megemlékezésen Németh Szilárd.

Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el Hunyadi János szobránál.

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett. A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-ben országgyűlési határozatban rendelkeztek.

 

Kapcsolódó cikkek