"Mi magyarok bármire képesek vagyunk"

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapján tartott ünnepségen a Hadtörténeti Intézetben 2014. július 22-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTIAz 1456-os nándorfehérvári diadal igazolta, hogy "mi magyarok bármire képesek vagyunk". Ezt mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden, a nándorfehérvári diadal emléknapján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a kormányzati emlékünnepségen.

Nemcsak fontos történelmi időpont, a magyar hadviselés és egy nemzetközi hadi együttműködés diadala az Oszmán Birodalommal szemben, hanem nemzeti identitásunk meghatározó eleme is az 1456-os nándorfehérvári győzelem – fogalmazott Rétvári Bence. Az államtitkár kiemelte: ez a diadal jelzi, hogy egy szuverén, egységes Magyarország olyan erőssé válik, hogy óriási hadakat is megállíthat. Nándorfehérvár és az 1956-os forradalom is példa arra, hogy a magyarság “a saját útján járás” révén történelmet tudott írni: képes volt megállítani vagy megfordítani a történelem folyamatait. Rétvári Bence szerint a nándorfehérvári győzelem és az ’56-os forradalom között szimbolikus kapcsolat is van. Mint kifejtette, október 23 az egyházi kalendárium szerint hivatalos ünnep. 1456-ban ugyanis ezen a napon halt meg Kapisztráni Szent János, a nándorfehérvári csata egyik vezéralakja, pontosan 500 évvel az 1956-os október 23-i forradalom előtt.  Hadaink nemcsak a magyar, hanem az egész európai közösség érdekeiért, s mindezek összetartó erejéért a kereszténységért harcoltak – mondta Rétvári Bence, aki szerint napjainkban is fontos, hogy a nyugati civilizációt kulturális, szellemi téren ugyanúgy őrizzük, tápláljuk. Az ünnepségen – amely délben a nándorfehérvári győzelemnek emléket állító déli harangszóval kezdődött – részt vett mások mellett Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Mádl Dalma, Antall Józsefné, Boross Péter, volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

nándorfehérvári csata

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével megsemmisítő vereséget mértek a török hadakra. Az 1456-os nándorfehérvári diadal évfordulójára – idén először a Honvédelmi Minisztérium (HM) Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal által – rendezett kormányzati programjai között szerepelt: Hunyadi-emlékmenet, díszsortűz, Hunyadi János szobránál koszorúzás, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ünnepi emlékműsor és rendhagyó történelemóra.

Kapcsolódó cikkek