fotó: pixabay.com

A szakképzés is felkészült a digitális munkarendre

A szakképzés is felkészült a digitális munkarendre

A szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); ha a tanulónak nincs meg a szükséges eszköze vagy nincs internet-elérése, akkor az illetékes szakképzési centrum intézményen belül biztosítja a szükséges feltételeket, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, legfeljebb 5 emberből álló csoportokban, a felügyeleti renden belül. Ezt közölte az ITM hétfőn.
A közlemény szerint a minisztérium a szakképzési centrumok vezetőivel együtt dolgozik a tantermen kívüli oktatás feltételeinek megteremtésén, hogy minden tanuló sikeresen zárhassa a tanévet.

“A szakmai gyakorlati oktatást – a szakma jellegétől és a szükséges eszközöktől függően – lehetőség szerint szintén digitális munkarendben vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni”

– tették hozzá.

A közlemény szerint az esedékes szintvizsgákat el kell halasztani, így a szakmai gyakorlat kezdetére a tanulók szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek.

Duális képzéseknél, amennyiben bármelyik fél úgy ítéli meg, hogy a gyakorlati oktatás nem megoldható, a szakképző intézmény és a gyakorlati képzőhely közösen dönt a digitális munkarend megszervezéséről vagy a gyakorlati oktatás halasztásáról.

“A tantermen kívüli, digitális munkarendre a szakképzési centrum vezetőinek március 18-ig kell kialakítaniuk az eljárásrendet, amely tartalmazza a megvalósítás részleteit. Az új munkarenddel minden tanuló számára biztosított tanulmányaik folytatása és tanév teljesítésének lehetősége is”

– áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek