illusztráció, fotó: pixabay.com

Ez a fejlesztések éve lesz a szakképzésben

Ez a fejlesztések éve lesz a szakképzésben

Az idei év a fejlesztések éve lesz a szakképzésben, a folyamatos digitális tananyag-fejlesztés, az oktatói béremelés, valamint az oktatási centrumok fejlesztése mind szükségesek ahhoz, hogy az eddig elért sikerek után 2030-ig világbajnok legyen a magyar szakképzés. Ezt mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió reggeli műsoraiban.

Hankó Balázs hangsúlyozta, a jó szakképzés olyan, mint amilyenné a megújult magyar szakképzés vált 2020-tól, ekkor indult el a Szakképzés 4.0 program, amelynek a gyakorlatorientált oktatás a fő hangsúlya.

“Ennek megvannak már az eredményei, a statisztikák szerint jelenleg tíz diákból hat a szakképzést választja, tavaly pedig a szakmák Európa-bajnokságán bajnok lett a magyar szakképzés, amely így nemzetközi szinten is jól teljesít”

– fogalmazott.

Az államtitkár kifejtette, ahhoz, hogy 2030-ig világbajnok legyen a hazai szakképzés, a folyamatos digitális tananyag-fejlesztés, az oktatói béremelés, valamint a modern szakképzési centrumok és iskolák megléte szükséges.

“Tavaly év végén készült el hétszáz digitális tananyag, ebből kétszáz a közismereti, ötszáz pedig a szakmai tárgyakra vonatkozik, 60 milliárd forintból, több mint 32 százalékkal emelték mintegy 24 000 oktató bérét, továbbá nemrégiben elkezdődött a 21. századi szakképző iskola program”

– sorolta Hankó Balázs, majd hozzátette, utóbbi fejlesztésekre összesen 96 milliárd forintot fordítanak, a beruházások 31 szakképző intézmény 34 telephelyén indulnak el.

Az államtitkár szavai szerint ezek a beruházások elsősorban digitális, eszköz- és tanműhelyi fejlesztéseket jelentenek, azaz a gyakorlatorientált képzést erősítik, de megvalósulnak épületenergetikai korszerűsítések is.

A szakképzés kulcsa, hogy a munkaerőpiac jelenlegi és jövőbeni igényeire készítse fel a fiatalokat, emellett biztosítsa számukra a szakmát, az érettségit és az egyetemre történő továbbtanulást – jelentette ki Hankó Balázs, felhívva a figyelmet arra, hogy a diákok február 21-ig adhatják be jelentkezéseiket a szakképzésbe.

Kapcsolódó cikkek