Digitális megoldások segíthetnek a kkv-knek

Digitális megoldások segíthetnek a kkv-knek

Mennyire vannak tisztában a kkv-k a munkavédelmi oktatások fontosságával? Milyen formában bonyolítják le az oktatásokat és számonkéréseket munkavállalóik körében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Blue Colibri International Kft. februárban zárult, nem reprezentatív kutatása: ennek keretein belül kkv-k vezetői tölthették ki az online kérdőívet, az eredmények pedig érdekes tanulságokra hívják fel a figyelmet.

“Azon kkv-k, amelyek több telephelyen, elszórtan működnek, illetve nagy arányban foglalkoztatnak fizikai vagy non-desk munkavállalókat, komoly kihívásokkal szembesülnek a napi kommunikációban és megfelelő tájékoztatásban. A home office bevezetése, a megfelelő tartalmak és csatornák hiánya pedig olyan területeken is nehézségeket okoznak, mint a kötelező munkavédelmi oktatások: ezek emberi vagy anyagi erőforrás hiány miatt gyakran teljes mértékben elmaradtak. A kutatás eredménye alapján a válaszadók 18%-a nem rendszeresen szervezi meg a munkavédelmi oktatásokat, 22%-a pedig egyáltalán nem tart oktatást, csak aláírat egy dokumentumot a munkavállalókkal az oktatás elvégzéséről. További 12% nem foglalkozik a kérdéssel, de amennyiben ellenőrzésre kerülne sor, pótolnák a kötelezettségüket.

Összességében a válaszadók 55%-a nyilatkozott arról, hogy nem a jogszabályoknak megfelelően jár el a munkavállalók kötelező munkavédelmi oktatása és tájékoztatása kapcsán.

A munkavállalók oktatását ma már online eszközökkel is meg lehet szervezni. A digitális platformokon lévő képzések egyik előnye, hogy a munkavállalók saját tempójukban haladva, saját időbeosztásuk szerint tudják elvégezni a nekik szóló képzéseket. Másik előnye a nyomon követhetőség, melynek keretében az adminisztrátorok vagy vezetők valós időben láthatják, melyik munkavállaló hol tart az oktatási folyamattal vagy épp milyen eredménnyel zárt. Minderre pedig a kutatás alapján az igény is megvan: a válaszadók 83%-a tartaná hasznosnak, ha a teljes oktatást egy online felületen keresztül, akár saját okos eszközön bármikor el tudná végezni a munkavállaló. A Blue Colibri és a Job 97 Kft csapata egy digitális kísérletre invitálja a kkv szektor képviselőit. Közel 8 hónapos előkészítő munka eredményeképp 4 munkakörnyezetben – irodai, otthoni, kiskereskedelmi, logisztikai – munkavédelmi oktatási anyagokat készítettek. A tematikus oktatási anyagokat, amelyek minden esetben egy 6-7 perces videóból, egy 2 oldalas összefoglaló anyagból, illetve egy tesztből állnak, a Blue Colibri által fejlesztett e-learning rendszerben állították össze. A tananyag sikeres elvégzését követően a rendszer automatikusan kiállítja és elküldi az oktatási tanúsítványt az érintett munkavállalóknak és a vezetőknek.

Az első 100 érdeklődő számára most díjmentesen biztosítják a lehetőséget, hogy a munkavállalóikkal a kiválasztott oktatási anyagot megosszák”

– fogalmaztak közleményükben.

Kapcsolódó cikkek