Nagy siker minden ingyenes, digitális készségfejlesztő tanfolyam

Nagy siker minden ingyenes, digitális készségfejlesztő tanfolyam

Több mint 260 000-en vettek részt azokon az ingyenes digitális készségfejlesztő tanfolyamokon, amelyek a Széchenyi 2020 programból, teljes egészében uniós támogatással 22,9 milliárd forintból valósultak meg. Ezt közölte a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) hétfőn a médiával.

A 2015-ben indult projekt elsődleges célja a digitális megosztottság csökkentése volt a konvergencia régiókban (Észak-magyarországi, Észak-alföldi, Dél-alföldi, Közép-dunántúli, Nyugat-dunántúli, Dél-dunántúli) élő hátrányos helyzetű, digitális készségekkel nem rendelkező, elsősorban alacsony iskolai végzettséggel rendelkező lakosság körében. A személyenként igénybe vehető maximum 70 000 forintos képzési támogatás kettő, egyenként 35 órás képzés elvégzését tette lehetővé. A résztvevők a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél (KIFÜ) kidolgozott képzési anyagból tanulhattak. A gyakorlatorientált, könnyen elsajátítható képzési programokat az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők is könnyen elsajátították, a képzés biztos felhasználói alapokat adott az infokommunikációs eszközök (tabletek, okostelefonok, laptopok) használatához – írták.

A projektben mintegy 30 000 képzésen több mint 260 000-en vettek részt, közülük mintegy 123 000-en alacsony iskolai végzettségűek voltak.

A konzorcium harmadik tagja, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. kidolgozta a hazai állampolgári digitális kompetenciafejlesztés referenciakeretét, és kísérleti, pilot projektet valósított meg a Digitális kompetencia értelmezésének és fejlesztésének európai keretrendszere (DigComp 2.1) szakképzésben történő alkalmazására, a szakképzésben dolgozó oktatók digitális kompetenciájának fejlesztése érdekében. Ebben a 2250 szakképzésben dolgozó oktató szerzett tanúsítványt és a további sikeres munkához a projekt tabletet is biztosított. A projektet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) az NSZFH, a KIFÜ, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), majd a jogutód Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) konzorciumi partnerségben valósította meg.

Kapcsolódó cikkek