Bakondi György, fotó: Balogh Zoltán/MTI (archív)

Bakondi György: szükség van a válsághelyzet fenntartására

Bakondi György: szükség van a válsághelyzet fenntartására

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az illegális határátlépéssel kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy szükség van a bevándorlás miatt a válsághelyzet fenntartására.

Bakondi György a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjújában azt mondta, a válsághelyzet miatt lehet alkalmazni olyan jogintézményeket, mint például a visszakísérés, ezek hiányában viszont újra előállhatna a 2015-ös helyzet. Beszámolt arról, hogy a jelenlegi információk szerint

mintegy hetvenezer regisztrált migráns mozog a balkáni útvonalon,

de mindegyiken fokozódó aktivitás tapasztalható, például a spanyol útvonalon már az idén több migráns érkezett, mint a 2015-2017-es időszakban összesen. A közelmúltban a bosnyák-horvát határon történt konfrontáció óta feltorlódtak a migránsok, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ha a migránsok sikeresen átjutnak Horvátországba, akkor nem Magyarország felé veszik az irányt.

Ebben a helyzetben a magyar kormány Bakondi György elmondása szerint felajánlotta, hogy segítséget nyújt a balkáni útvonalon lévő országoknak.

“Szerbiában és Macedóniában jelenleg már van magyar rendőri erő, de készen állunk arra, hogy szükség esetén más országoknak is rendőri vagy műszaki segítséget nyújtsunk”

– fogalmazott a főtanácsadó.

Hozzátette,

a honvédség is készen áll arra, hogy szükség esetén gyors segítséget nyújtson.

Vannak erők, amelyeket 24 órán belül a határra lehet vezényelni és olyan katonák is készenlétben állnak, akik 72 órán belül képesek bekapcsolódni bármilyen fajta, határbiztonsággal kapcsolatos feladat ellátásába.

Kapcsolódó cikkek