Bakondi György (archív)

Ennyi migránssal szemben kellett intézkedni a magyar határokon

Ennyi migránssal szemben kellett intézkedni a magyar határokon

Az első negyedévben mintegy 9000 migránst láttak meg a magyar-szerb, magyar-román és a magyar-horvát határszakaszon. Erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója péntek este az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György jelezte, a migrációra hatást gyakorol a koronavírus-járvány és a török-görög határon kialakult helyzet is.

Az olasz határon az első negyedévben jelentős növekedést tapasztaltak a migránsok számát illetően, de az elmúlt néhány hétben – a járvány miatt – ez megtorpant.

Ugyanakkor a Soros György támogatását élvező civil szervezetek még egy ilyen helyzetben is hajókkal szállítják a migránsokat Líbia partjaitól Olaszországba. Bakondi György szerint a járvány miatt van egyfajta visszaáramlás is, ami elsősorban az afgánokra és a pakisztániakra jellemző, a szír migránsokra kevésbé, hiszen ők nem akarják kockáztatni a menekült státuszukat Törökországban.

Megjegyezte, hogy nemcsak spontán visszaáramlásról van szó, hiszen az Európai Unió támogatásával – például Görögországban – jelentős anyagi támogatást kapnak azok, akik hajlandóak hazamenni.

Kapcsolódó cikkek